vineri, noiembrie 30, 2007

O orchestra romaneasca in sfarsit inregistreaza pentru Deutsche Grammophon

Recunosc, titlul este putin amagitor. Si totusi, nu cred ca gresesc daca spun ca pana acum nici o orchestra romanesca nu a inregistrat pentru celebra casa de discuri. Artisti da, desi nici aici numarul nu este numeros: ma gandesc la Ileana Cotrubas, Ion Marin, Sergiu Comissiona, si poate ca ar trebui sa-l includ si pe Sergiu Celibidache chiar daca in acest caz ar fi vorba despre documente sonore care provin din arhive radiofonice.

Deci despre ce este vorba? Despre coloana sonora a filmului "Tinerete fara tinerete" in regia lui Francis Ford Coppola. Scrisa de Osvaldo Golijov, unul din cei mai apreciati compozitori contemporani, un evreu din Argentina a carui familie provine si din Romania, ea a fost inregistrata de catre "Orchestra Metropolitana din Bucuresti" sub bagheta lui Radu Popa. Atat compozitorul cat si regizorul au supervizat gravarea si au colaborat indeaproape la elaborarea partiturii.
Intrebarea ramane? Ce este de fapt "Orchestra Metropolitana din Bucuresti"? Nu cunosc nici un ansamblu cu acest nume dar daca intr-adevar exista, va rog sa ma contactati. Din putinele informatii disponibile pe pagina de Internet a casei de discuri, pot spune ca este vorba de o orchestra formata din muzicieni tineri si constituita probabil doar pentru a inregistra coloana sonora. Radu Popa nu cred ca are nevoie de prezentare.

Alte amanunte despre compozitor puteti citi aici.

Etichete: ,