luni, noiembrie 26, 2007

Actualizarea

Promisa actualizare a constatat de fapt in completarea articolelor dedicate lui Manuel Rosenthal, carora le-am adaugat unele linkuri si poze pe care, din lipsa de timp, lipseau. De asemenea, as semnalat unele noi arhive: cea a Orchestrei Filarmonicii din Buffalo care i-a avut ca directori muzicali de-a lungul anilor pe William Steinberg, Josef Krips, Lukas Foss, Michael Tilson Thomas, Julius Rudel, si Semyon Bychkov. Puteti asculta chiar si fragmente din concerte ca de exemplu cele din "Patimile dupa Matei" de Bach sub bagheta lui Josef Krips (in varianta mp3), fragmente care ma fac sa doresc sa audiez intreagul concert. Ca sa rezum: singura lucrare romaneasca pe care orchestra a executat-o de-a lungul istoriei sale a fost (ghici ciuperca) Rapsodia a I-a de Enescu, din fericire de cateva ori recent sub bagheta directoarei muzicale JoAnn Falletta. Iar singurii dirijori romani au fost Sergiu Comissiona si Erich Bergel.

O alta arhiva care reprezinta o adevarata mina de aur pentru melomani este cea a coralei "Wiener Singakademie", care va sarbatori anul viitor 150 de ani de la infiintare. Si arhiva este completa: intalnim printre dirijori numele lui Johannes Brahms, Gustav Mahler, Eusebiu Mandicevski, Joseph Hellmesberger, si cele a aproape oricarui mare dirijor al secolului XX-lea (Herbert von Karajan o importanta exceptie). In afara lui Mandicevski (Mandyczewsky daca preferati), am mai gasit numele lui George Georgescu si din nou, Erich Bergel printre colaboratori. Si ma bucur ca "Vox Maris" de Enescu se gaseste in repertoriul coralei.

Un alt motiv de bucurie este descoperirea ca libretul operei "Oedipe" este in sfarsit disponibil pe Internet (in varianta PDF.) Aceasta i-o datoram, lui Alain Chotil Fani, cui altuia, care are si un interesant blog dedicat muzicii boeme.

Trecand la film, voi incheia cu un articol din ziarul Washington Post scris de Philip Kennicott, la un moment dat critic muzical al ziarului, despre Festivalul de film romanesc ce are loc zilele acestea la Galeria Nationala din Washington.

P.S. Mica eroare de la sfarsit a fost corectata.

Etichete: ,