luni, noiembrie 05, 2007

Ivan Fischer - magnific in Beethoven

Cand, in 2001, Ivan Fischer a dirijat pentru a doua oara in decursul carierei sale Orchestra Simfonica Nationala din Washington, el a deschis partea a II-a a acelui concert cu o splendida versiune a Uverturii "Coriolan" de Beethoven. Din programul ales samabata, interpretarea Uverturii "Coriolan" - care din nou a deschis partea a II-a - desi meritorie, nu a fost probabil la inaltimea celei de acum sase ani; tin minte si acum furia primelor acorduri si tensiunea sustinuta de dirijor. Seful de orchestra a compensat insa printr-o dramatica versiune a Simfoniei a V-a. Dirijorul maghiar a ales un tempo frenetic in partea a I-a dar a mentinut pulsul pe toata durata miscarii. In celelalte parti tempo-ul nu a fost chiar atat de rapid dar Ivan Fischer a conferit nerv lucrarii. Orchestra s-a intrebuintat serios; unele greseli de executie pe care criticii le-au observat la concertul de vineri au disparut in mare parte sambata.

Solistul acestei seri Beethoven a fost Nikolaj Znaider interpretand deci Concertul pentru vioara la nici doua saptamani dupa Julia Fischer. Varianta lui Znaider este un pic mai detasata, mai rece decat cea a violonistei germane. Mi-a placut insa ca in final Znaider a gasit spontaneitate asumandu-si chiar unele riscuri. Totusi prefer sunetul mai bogat al Juliei Fischer.

Uvertura "Egmont" a deschis programul.

Pentru cei interesati: Simfonia a V-a a figurat in concertul inaugural al Orchestrei Simfonice Nationale pe 2 noiembrie 1931. Roman Totenberg a fost solistul pe 7 noiembrie 1935 cand Concertul pentru vioara si orchestra a figurat pentru prima oara in programul orchestrei. In ambele ocazii Hans Kindler a dirijat (sursa: programul de sala.)

Orchestra Simfonica Nationala din Washington.

Dirijor: Ivan Fischer.
Solist: Nikolaj Znaider.

Program Ludwig van Beethoven.
Uvertura "Egmont" Op. 84.
Concertul pentru vioara si orchestra in Re Major Op. 61.
Uvertura "Coriolan" Op. 62.
Simfonia a V-a in Do minor Op. 67.

Sambata, 3 noiembrie 2007.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.

Etichete: ,