luni, octombrie 29, 2007

Filarmonica din Sf. Petersburg / Temirkanov

Ciudate concertele la care am asistat recent. Un dirijor austriac a fost slab in muzica lui Mozart. Un dirijor rus a fost slab in muzica lui Prokofiev. Acelasi dirijor rus a fost insa foarte bun in muzica lui Mozart. Dar dirijorul austriac tot slab a fost si in muzica lui Ceaikovski. Iar o violonista germana...

Aici se intrerupe lantul deoarece Julia Fischer a fost foarte buna in Concertul pentru vioara de Beethoven. Artista are un ton luminos si, lucru rar astazi, stie sa frazeze intregi pasaje fara a se pierde in detalii milimetrice. Tehnica este fara cusur si, din nou lucru rar, nu ezita sa foloseasca - cu bun gust, fara a exagera - vibrato-ul. La aceasta se adauga entuziasmul de a canta.

Si, ca sa fiu corect, Iuri Temirkanov nu a fost chiar slab in Simfonia a V-a de Prokofiev. Dar dirijorul rus nu este unul care sa accentueze latura sumbra si dramatica a unei partituri asa cum o face de exemplu Rostropovici. Climaxurile nu avea acel caracter devastator pe care l-as fi asteptat, iar sarcasmul din scherzo ar fi trebuit mai mult reliefat. Pianissimile insa au fost delicate.

Ceea ce stie insa sa faca dirijorul rus este sa scoata cel mai bun randament dintr-o orchestra. Iar Filarmonica din Sf. Petersburg a demonstrat inca o data ca ramane cea mai buna a Rusiei - sorry, Mr. Gherghiev. Este meritul dirijorului ca nu a diminuat simtitor calitatea ansamblului in perioada dificila a tranzitiei, chiar daca Temirkanov se plangea nu de putine ori (si pana la urma intelegea) de faptul ca multi instrumentisti au optat sa paraseasca orchestra pentru posturi mai bune in Vest. Domnul Temirkanov nu a fost probabil un bun director muzical pentru Orchestra din Baltimore, desi si acolo ne-a oferit unele concerte bune. La Sf. Petersburg insa, dedicandu-se trup si suflet, a demonstrat ca munca serioasa, modestia, si perseverenta sunt mai eficace pana la urma decat flamboianta.

Si Mozart? A, da, Uvertura operei "Nunta lui Figaro" a avut verva, a sclipit, a fost o perfecta piesa pentru inceperea concertului.

Orchestra Filarmonicii din Sf. Petersburg.
Dirijor: Iuri Temirkanov.
Solista: Julia Fischer.

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei "Nunta lui Figaro" KV 492.
Ludwig van Beethoven: Concert pentru vioara si orchestra in Re Major Op. 61.
Serghei Prokofiev: Simfonia a V-a in Si-bemol Major Op. 100.
Sir Edward Elgar: "Salut d'amour" Op. 12 (la cerere.)

Marti, 23 octombrie 2007.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.

Etichete: