luni, octombrie 15, 2007

Opera Lafayette

Opera Lafayette este o companie specializata in muzica baroca franceza. Fondata de Ryan Brown, ea a devenit recent mai bine cunoscuta datorita unor inregistrari facute pentru casa "Naxos" - un titlu care mi se pare interesant din aceste gravari ar fi "Oedipe à Colone " de Sacchini. Compania prezinta in general opere in varianta de concert, dar cu participarea Companiei de Dans Baroc din New York.

In concertul pe care l-a sustinut pe 4 octombrie la sala "Strathmore" din Bethesda, Opera Lafayette a prezentat pentru prima oara dupa aproape 300 de ani divertissement-ul "Zélindor, roi des Sylphes" de François Francoeur si François Rebel, acesta din urma fiul cel mare al mai cunoscutului Jean-Fery Rebel. Programul de sala mentioneaza ca nu este cunoscut ce sectiune a lucrarii a fost scrisa de Francoeur si ce sectiune a fost scrisa de Rebel si ca, fiind intrebati, compozitorii raspundeau mereu: "am scris-o impreuna".

Lucrarea este tipica pentru genul divertissement-ului. Este scurta - dureaza aproximativ o ora - si a fost scrisa pentru curtea de la Versailles unde a putut fi ascultata in prima auditie in 1745. Personajele sunt fantastice - alegorice de fapt pentru rege si Madame de Pompadour - iar lucrarea contine numeroase sectiuni de dans. Nu mi s-a parut nici superioara nici inferioara altora din puzderiilor de opere de acest gen care au fost scrise in acea epoca.

Interpretarea a beneficiat de aportul tenorului - de fapt mai mult un "haute-contre" - Jean-Paul Fouchécourt care a dovedit atat cunoasterea stilului baroc cat si muzicalitate. Un timbru placut, un bun actor, un deliciu. Alaturi de el au mai cantat Heidi Grant Murphy, William Sharp, si Ah Young Hong. O inregistrare, din nou pentru casa "Naxos", a fost facuta cu prilejul acestui concert.

O suita din "Le Trophée", un fel de prolog scris de Francoeur si Rebel pentru o executie a lucrarii "Zélindor, roi des Sylphes" cu ocazia victoriei in Batalia de la Fontenoy, a deschis programul.

Opera Lafayette.
Dirijor: Ryan Brown.
Compania de Dans Baroc din New York.
Catherine Turocy, director artistic si coregraf.

Solisti:
Jean-Paul Fouchécourt, haute-contre.
Heidi Grant Murphy, soprana.
William Sharp, bariton.
Ah Young Hong, soprana.

Program:
François Francoeur si François Rebel: Suita din "Le Trophée".
François Francoeur si François Rebel: "Zélindor, roi des Sylphes" - divertissement intr-un act.

Joi, 4 octomrie, 2007.
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland

Etichete: ,