miercuri, octombrie 10, 2007

Noi directori muzicali pentru orchestrele din Detroit, Nashville si Birmingham

Orchestra Simfonica din Detroit a anuntat zilele acestea numirea lui Leonard Slatkin in functia de director muzical. Dirijorul il succede astfel pe Neeme Järvi si are un contract initial de trei ani. Sper ca domnul Slatkin sa-si regaseasca la Detroit acea energie si imaginatie pe care a avut-o cand se afla la carma Orchestrei Simfonice din St. Louis si pe care, exceptand primele stagiuni, a pierdut-o la Washington (au existat desigur si exceptii, una fericita fiind interpretarea Rapsodiei a II-a de Enescu.)

Tot recent, Orchestra Simfonica din Birmingham a anuntat numirea tanarului dirijor leton Andris Nelsons in postura de director muzical succedandu-i lui Sakari Oramo. Interesant este faptul ca domnul Nelsons nu a dirijat inca orchestra intr-un concert public, aparitia sa limitandu-se la unul privat si la o inregistrare a Concertului pentru vioara de Ceaikovski solista fiind compatrioata sa Baiba Skride.

Voi zabavi insa mai mult asupra lui Giancarlo Guerrero care a fost recent numit in functia de director muzical al Orchestrei Simfonice din Nashville. Pentru noi, tanarul dirijor nascut in Costa Rica va fi intotdeauna legat de ultimul concert pe care Sergiu Comissiona ar fi trebuit sa-l dirijeze in cadrul Festivalului "Casals" din Puerto Rico. In program figurau Rapsodia a I-a si Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra de George Enescu si Concertul pentru violoncel si orchestra de Antonin Dvorak. Solist a fost Yo-Yo Ma. Dar Sergiu Comissiona a decedat cu putin timp inaintea concertului si astfel Giancarlo Guerrero a fost cel care a dirijat pe 12 martie 2005. Programul concertului a fost insa modificat, domnul Guerrero neavand posibilitatea sa invete Simfonia concertanta de Enescu intr-un timp atat de scurt; Rapsodia a I-a a fost insa pastrata in program. Nu imi mai amintesc ce alta piesa a fost executata.

Etichete: ,