miercuri, octombrie 03, 2007

National Philharmonic Orchestra

In metropolele americane, alaturi de marile orchestre, viata muzicala este completata de o serie de ansambluri a caror importanta nu depaseste probabil zona locala dar care totusi ating un nivel mai mult decat respectabil. In zona capitalei Washington, unul din aceste ansambluri este "National Philharmonic Orchestra" care nu trebuie confundata cu orchestra (probabil londoneza) care in urma cu mai multi ani inregistra pentru casa Decca si care exista probabil in exclusivitate pentru acele inregistrari - cea mai celebra fiind probabil gravarea operei "Wilhelm Tell" de Rossini sub bagheta lui Riccardo Chailly cu Luciano Pavarotti in rolul titular.

Revenind la orchestra washingtoniana, aceasta a fost formata pe baza "National Chamber Orchestra" care avea rezidenta la Galeria Nationala de Arte, dirijor fiind polonezul Piotr Gajewski. Noul sediu este insa sala "Strathmore" din suburbia Bethesda. Concertele sale se bucura adeseori de aportul unor binecunoscuti solisti precum Leon Fleisher, Cho Liang Lin, sau Carter Brey. Pe lista instrumentistilor este trecuta si numele compatrioatei noastre Adina Plesa.

Un lucru minunat este faptul ca orice copil pana la varsta de 17 ani are acces gratuit in sala. Din fericire, la concertul din 29 septembrie, toti s-au purtat ireprosabil.

Programul acestui concert a fost alcatuit integral din lucrari de Bach: cele doua concerte pentru vioara, cel pentru doua viori si orchestra, si Suita a III-a. A fost un Bach asa cum il cunoastem de pe inregistrarile facute acum 30-40 de ani cu o orchestra nici prea mare nici prea mica (8-8-6-4-2 a fost distribuirea corzilor), cu tempi nu foarte rapizi si cu un vibrato destul de puternic. Mi-a placut insa timbrul bogat al corzilor. Singura concesie facuta noilor metode de interpretare a fost plasarea celor doua compartimente a viorilor in stanga si respectiv dreapta dirijorului. Solisti au fost Nicolas Kendall si Mariusz Patyra.

National Philharmonic Orchestra
Dirijor: Piotr Gajewski.
Solisti: Nicolas Kendall si Mariusz Patyra, vioara.

Program Johann Sebastian Bach:
Concertul pentru vioara si orchestra nr. 1 in La Major BWV 1041.
Concertul pentru vioara si orchestra nr. 2 in Mi Major BWV 1042.
Suita nr. 3 pentru orchestra in Re Major BWV 1068.
Concertul pentru doua vioari si orchestra in Re minor BWV 1043.

Sambata, 29 septembrie, 2007.
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland.

Etichete: ,