luni, septembrie 17, 2007

Enescu si Orchestra Simfonica Nationala din Washington, partea a IV-a

Unul din rolurile orchestrei in primii ei ani a fost acela de a acompania spectacole de opera si balet; la inceput doar balet, apoi si opera. Intr-adevar, cand celebra trupa "Ballet Russe de Monte Carlo" se afla in turneul anual la Washington, turneu din care nu lipsea Alexandra Danilova, acompaniamentul dansatorilor era facut de proaspat infiintata Orchestra Simfonica Nationala. Mai tarziu, odata cu intemeierea companiei "Washington Ballet" (companie care nu trebuie confundata cu cea din zilele de azi, cea noua fiind infiintata in 1979) Orchestra Simfonica Nationala a asigurat acompaniamentul.

In Washington insa se facea lipsita o companie de opera; intr-adevar, compania prezenta nu a fost infiintata decat in 1956. Pentru a suplini acea lipsa Orchestra Simfonica Nationala mai prezenta din cand in cand spectacole de opera sau mai acompania companii aflate in turneu precum Opera din Philadelphia (Opera "Metropolitan", aflata de multe ori in turneu in acea epoca, venea insa cu propria orchestra). De fapt traditia acompaniamentului operelor a continuat chiar pana in anii '70 - mai precis pana in 1974 - cand Antal Dorati a condus "Walkiria". Si chiar in zilele de azi orchestra prezinta opere in versiune de concert.

Ajuns la concertul dirijat de Enescu, remarcam prezenta violonistei Erica Morini. Si, de asemenea, absenta unei lucrari proprii.

Etichete: , ,