vineri, august 31, 2007

Despre absenta operei "Oedipe" din Festivalul "George Enescu"

Am citit mai multe articole din presa in care este deplansa lipsa capodoperei enesciene din programul festivalului dedicat compozitorului. Majoritatea acestor articole vorbesc de pierderea unei oportunitati de a face mai bine cunoscuta opera.

Desigur ca editia din acest an a festivalului este mai bine promovata. Am vazut, pentru prima oara daca nu gresesc, un anunt de o pagina in revista britanica "Opera". Festivalul a fost mentionat, din nou pentru prima oara din cate imi amintesc, si in revista "Opera News". De asemenea, am observat un mare panou publicitar in drum spre aeroportul din Viena. Deci este posibil ca numarul vizitatorilor si a reprezentantilor presei straine sa fie mai mare decat la editiile precedente.

Dar daca dorim intr-adevar sa facem mai bine cunoscuta opera "Oedipe", atunci cel mai important lucru, asa cum am mai spus, este editarea unui DVD care sa aiba circulatie internationala. Cea mai buna optiune ar fi probabil spectacolul de la Cagliari sub bagheta lui Cristian Mandeal, spectacol care a fost filmat si care contine un nume bine cunoscut iubitorilor de opera: cel al regizorului Graham Vick. In plus, din cate am inteles, Mandeal prezinta partitura completa; cel putin in primele doua acte, singurele pe care le-am ascultat, nu exista taieturi, in contrast cu versiunile de la Berlin si Viena care nici nu stiu daca au fost filmate.

Vorbind de Viena, sunt curios daca evenimentele dinaintea premierei, bine promovata de Ioan Holender, au fost filmate. Cand o legenda precum Marcel Prawy vorbeste despre "Oedipe", nu ar fi pacat sa nu fie imortalizate cuvintele sale? Sper ca atunci cand opera va fi montata la Paris, asa cum a fost anuntat in presa, ca o echipa a televiziunii sa filmeze nu doar spectacolul ci si pregatirea. Asa cum au facut-o japonezii cand Takashi Asahina a debutat in 1996, la varsta de 88 de ani, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago; DVD-ul concertului inca se mai gaseste de vanzare in magazinele japoneze.

Dar nu am spus oare recent ca cel mai bun "Oedipe" este probabil cel condus de Charles Bruck si ca acesta ar trebui imediat editat pe disc compact? Desigur, dar aceasta interpretare ar starni in primul interesul celor care cunosc deja opera. Pentru promovare acum este nevoie de un DVD. In lipsa vedetelor (din pacate Jose van Dam nu a interpretat niciodata rolul pe scena), punctele de interes pentru cei care ar dori sa explore opera ar fi fie regizorul (Graham Vick), fie prestigiul casei de opera (Viena.) Nu cred ca mai trebuie sa mentionez ca multi admiratori a lui Jose van Dam au descoperit opera "Oedipe" doar pentru ca artistul lor preferat interpreta rolul titular.

Etichete: , , , , , ,