miercuri, august 29, 2007

Xavier Depraz si Charles Bruck pe disc (compact)

La doi ani dupa concertul cu "Oedipe", Charles Bruck si Xavier Depraz au mai colaborat in opera lui Prokofiev "Ingerul de foc", din distributie mai facand parte si Jean Giraudeau si André Vessières. A fost prima inregistrare a operei, facuta in limba franceza, si a ramas singura in catalog pana cand Neeme Järvi a gravat in 1990 o versiune in limba rusa. Varianta lui Bruck va ramane insa probabil pentru magnifica interpretare a rolului Renatei de catre Jane Rhodes, desi Depraz, in rolul lui Ruprecht, ii este un partener de clasa. Vessieres si Giraudeau se achita bine in roluri secundare (Faust si, respectiv, Mephisto), iar din restul distributiei nu trebuie uitata Irma Kolassi in dublul rol al Vrajitoarei si al Maicii Superioare. Bruck controleaza bine discursul muzical fara insa a ajunge la nivelul din "Oedipe".

O alta colaborare a lui Xavier Depraz cu Charles Bruck a fost in "Don Carlos" de Verdi, versiunea in limba franceza, intr-o inregistrare radio din anul 1961 din care doar unele fragmente au fost editate pe disc compact.

Depraz poate fi gasit in mai multe inregistrari in care interpreteaza in general roluri secundare: "Carmen" sub bagheta lui Sir Thomas Beecham, "Pescuitorii de perle" sub bagheta lui Jean Fournet, "Romeo si Julieta" sub bagheta lui Alain Lombard, sau "Dialogues Des Carmélites" sub bagheta lui Pierre Dervaux. De asemenea nu poate fi neglijata nici activitatea sa in lucrari de concert. Amintim aici Recviemul de Maurice Duruflé sub bagheta compozitorului sau "L'Enfance du Christ" de Berlioz in doua versiuni: cea a lui André Cluytens si cea a lui Pierre Dervaux, in ultima coleg fiind din nou André Vessieres.

Cantaretul a fost de multe ori prezent si in ipostaza de actor. Va mai aduceti aminte de "Alibi pentru un prieten" sau de "Afacerea Pigot", in ambele filme avand-ul ca partener pe Alain Delon, sau de "Regii blestemati"? Iata aici lista filmelor sale. Si aici o pagina dedicata cantaretului.

Revenind la Charles Bruck, probabil ca cea mai cunoscuta inregistrare a dirijorului este cea a operei "Orfeo ed Euridice" cu Kathleen Ferrier in rolul lui Orfeo dintr-un spectacol al Operei Olandeze. O alta inregistrare din concert este cea a operei "Snegurochka" ("Zana zapezilor") de Rimsky-Korsakov in distributia careia le intalnim pe Rita Gorr si pe Geneviève Moizan alaturi de Janine Micheau si Michel Roux. Concertul a avut loc la putin timp dupa "Oedipe", pe 30 iunie 1955.

Tot de la Bruck ne parvin nu mai putin de trei inregistrari ale Concertului pentru vioara de Brahms: solistii sunt David Oistrah, Christian Ferras, si, respectiv Leonid Kogan. Vorbind de Leonid Kogan, acesta a colaborat cu Bruck si in Concertul nr. 1 de Paganini si in "Simfonia Spaniola" de Lalo, acestea facand obiectul unui disc compact re-editat de casa "Testament".

Si daca am inceput cu Prokofiev, sa inchei cu Prokofiev. Lui Charles Bruck ii datoram si (probabil) prima versiune pe disc a Simfoniei a III-a a compozitorului, lucrare bazata pe motive din opera ... "Ingerul de foc". Din pacate aceasta varianta interpretativa zace in arhive.

Etichete: ,