joi, august 23, 2007

Pe urmele interpretilor premierei lui "Oedipe"

Din pacate, o inregistrare a premierei operei "Oedipe" din 1936 nu exista. Mai dainuiesc insa unele documente sonore ale interpretilor premierei.

Sa incepem cu Andre Pernet, creatorul rolului titular. El poate fi si vazut, nu doar ascultat, in filmul lui Abel Gance cu opera "Louise" de Charpentier alaturi de Grace Moore si Georges Thill. As mai adauga si celebra inregistrare a "Povestirilor lui Hoffmann" de Offenbach sub bagheta lui Andre Cluytens unde interpreteaza rolul lui Coppelius; colegii sai sunt Raoul Jobin, Renee Doria, André Vessières (Luther), si... Bourvil. Aceasta este prima inregistrare a operei facuta de Cluytens, cea de a doua, avandu-i drept protagonisti pe Nicolai Gedda, Elisabeth Schwarzkopf, Victoria De los Angeles, Ernest Blanc, George London, Michel Sénéchal, si Nicolai Ghiuselev fiind probabil chiar mai bine cunoscuta.

Navigand pe Internet, observ ca un recital al lui Pernet cu arii din opere este disponibil "la cerere" pe site-ul ArkivMusic; CD-ul contine inregistrari facute intre anii 1928-1947. Dar inregistrarea mea preferata a baritonului este cea a unui fragment, scena sacrificarii catre zeul Marte, din opera "Cadmus et Hermione" de Lully sub bagheta lui Roger Desormière. Inregistrarea a fost efectuata in 1931 si a fost editata acum cativa ani de casa Dante / Lys, acum disparuta, facand parte dintr-un disc compact dedicat muzicii baroce franceze sub bagheta dirijorului - de departe discul meu preferat in acest repertoriu. Vocea nobila si puternica a lui Andre Pernet, care interpreteaza rolul sacrificatorului, ma poate face doar sa-l imaginez in rolul lui Oedipe. Partenerii sai sunt Marie-Thérèse Holley in rolul unui om si Henri Etchverry in rolul zeului Marte.

Care Henri Etchverry a fost interpretul lui Tiresias la premiera lui "Oedipe". El a ramas insa in istorie drept talmacitorul ideal al rolului lui Golaud din opera "Pelléas et Mélisande" de Debussy in magnifica versiune a lui Roger Desormière.

Arhivele pastreaza si documente sonore ale altor interpreti a premierei precum José de Trévi (Pastorul), Jeanne Montfort (Sfinxul), Pierre Froumenty (Creon, apoi Marele Preot sub Charles Bruck), Henri Medus (Paznicul), sau Louis Noguera (un Teban, apoi Phorbas sub Charles Bruck). In special ultimul, fiind mai tanar decat colegii sai, poate fi ascultat in "Pericola" lui Offenbach sub bagheta lui Igor Markevici, in Recviemul lui Faure sub bagheta lui Andre Cluytens, sau in fragmente din opera "Ivan al IV-lea" de Bizet sub bagheta lui Georges Tzipine. Pe Medus il putem gasi in "Carmen" sub bagheta lui Albert Wolff sau in opera comica a lui Adolphe Adam, "Si j'étais roi". Pierre Froumenty interpreteaza rolul lui Arkel din opera "Pelléas et Mélisande" dirijor fiind Andre Cluytens. José de Trévi apare intr-un disc compact cu arii din opere, CD disponibil la cerere pe site-ul ArkivMusic. In fine, Jeanne Montfort poate fi ascultata in opera "Faust" de Gounod sub bagheta lui Paul-Henri Büsser. Aceasta inregistrare din 1930 a fost editata si de firma Andante intr-un set de partu discuri compacte care mai contine si alte inregistrari istorice a unor fragmente din aceasta opera, inclusiv cateva sub bagheta lui Philippe Gaubert.

Gaubert a fost evident dirijorul premierei operei "Oedipe". El este reprezentat in catalog nu doar prin fragmente din opere dar si ca dirijor in piese orchestrale. Printre inregistrarile sale cele mai cunoscute ar fi Concertul pentru pian nr. 2 de Camille Saint-Saëns cu Artur Rubinstein solist, o gravare facuta in 1939 in compania Orchestrei Societatii de Concerte a Conservatorului din Paris si editata de casa "Testament". As mai adauga Suita a II-a din "Daphnis et Chloé" de Ravel, inregistrata in 1930 cu orchestra concertelor "Walther Straram" si re-editata din nou de Andante.

Dar Gaubert a fost si el un compozitor, iar piesele sale pentru flaut au intrat in repertoriul standard al instrumentistilor. De fapt casa "Naxos" a publicat deja trei volume din integrala lucrarilor sale pentru flaut si pian. Dar opera compozitorului este mult mai larga, iar un disc compact editat de casa "Alpha" contine "Cantecele Marii" ca si alte lucrari. Dirijor este evident Philippe Gaubert.

Etichete: , , ,