luni, august 20, 2007

Nou pe blog - arhive!

Zilele acestea am adaugat o nou sectiune blogului, cea a arhivelor sonore. Sectiunea se poate gasi in partea dreapta a paginii - si da, am corectat eroarea amestecului arhivelor lui Knappertsbusch si Carlos Kleiber.

Cateva precizari. Dupa cum se poate vedea, am folosit cuvantul "arhiva" intr-un sens mai larg. Unele arhive, cum ar fi cea a operei din Washington, ne prezinta doar repertoriul, nu si distributia. Cea a Festivalului "George Enescu" ne ofera numele artistilor pe langa repertoriu dar, pana in anul 2001, ele sunt aranjate dupa compozitor nu dupa data concertului. Nimic interesant nu exista pentru anul 2003 iar in anul 2005 doar repertoriul este prezentat.

Multe din aceste pagini sunt facute de admiratori al unui muzician, de cele mai multe ori dirijor. Evident ca este posibil ca unele date sa nu fie exacte, dar din cate am vazut de cele mai multe ori ele sunt corecte.

Iar pe de alta parte, unele arhive sunt greu de accesat direct. Pe arhiva festivalului "Wien Modern", trebuie sa intram pe pagina, fie in limba germana, fie in limba engleza. Apoi, din meniu selectionam "profilwm" (sau "profilewm" in engleza) si acolo vom vedea arhiva. Iar pentru orchestra portugheza "Gulbenkian", programul concertelor din ultimii zece ani se afla in stanga paginii.

Veti descoperi in multe locuri lucruri fascinante. Si sper sa descoper cat mai multe arhive pe care evident ca le voi adauga imediat.

Etichete: