miercuri, august 08, 2007

Lucruri interesante la Deutsche Oper Berlin

Odata cu sosirea doamnei Kirsten Harms ca directoare (intendantin) la Deutsche Oper Berlin si a dirijorului Renato Palumbo ca director muzical, repertoriul companiei s-a imbogatit cu lucrari mai rar executate din repertoriul italian. Daca in stagiunea trecuta compania prezenta premiera operei "Germania" de Alberto Franchetti, sezonul acesta ne propune "Cassandra" de Vittorio Gnecchi. "Cassandra" a fost dirijata in premiera de Arturo Toscanini si comparata apoi cu "Elektra" de Richard Strauss. De fapt Gnecchi a fost acuzat de plagiarism chiar daca scrisese "Cassandra" inaintea operei lui Strauss. La aceasta s-a mai adaugat si conflictul sau cu Toscanini si astfel o opera importanta a fost data uitarii.

Deutsche Oper ne ofera posibilitatea de a asculta atat opera lui Gnecchi cat si cea a lui Richard Strauss in aceeasi seara! Dirijor este Leopold Hager iar regizor chiar Kirsten Harms.

Ar fi totusi de dorit ca aceste raritati sa nu fie abandonate dupa o singura stagiune. Ca o compensatie, firma "Capriccio" a anuntat un DVD cu spectacolul "Germania" - si sa nu uitam ca exista fragmente din opera inregistrate de Enrico Caruso!

Etichete: , ,