marți, septembrie 11, 2007

Alte ganduri despre "Oedipe"

Programul Festivalului "George Enescu" a fost anuntat cu un an inainte de inceperea evenimentului. Nu tin minte sa fi citit in presa despre lipsa operei "Oedipe". Daca s-ar fi ridicat voci, intr-un an s-ar fi putut aranja cel putin o executie in versiunea de concert. Si apropo, Ioan Holender declara ca "Oedipe" nu se va executa nici in 2009!

Cum tot el ne-a anuntat ca lucrarea enesciana se va executa la Paris si Toulouse. Directorul operei din Toulouse (Théâtre du Capitole) este Nicolas Joël care a regizat recent "Daphne" de Richard Strauss la Opera din Viena. Asa cum se stie, domnul Joël a fost numit director al Operei din Paris incepand cu anul 2009.

Montarea la Toulouse ar fi prima a capodoperei enesciene intr-un teatru de provincie din Franta. Iata un lucru ciudat, mai ales ca mai multe teatre din provincie din Germania precum cele din Saarbrücken (unde interpretul rolului titular a fost Siegmund Nimsgern), Kassel, Weimar, si, recent, Bielefeld, au prezentat opera. Pe de alta parte, nu cunosc nici macar unul din marii violonisti germani care sa fi inclus in repertoriul lor Sonata a III-a de Enescu, lucrare care figureaza in repertoriul multor mari violonisti. Cum sa-mi explic acest paradox?

Etichete: ,