joi, octombrie 11, 2007

Vox Maris - premiera australiana (in sfarsit)

Oleg Caetani, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Melbourne, a anuntat programul stagiunii anului 2008, stagiune numita "The Voice of the Sea" dupa poemul simfonic enescian care va fi executat in premiera australiana. Pagina de internet a orchestrei nu precizeaza inca data la care lucrarea va fi interpretata.

Domnul Caetani (fiul lui Igor Markevici) este un mai vechi cunoscator al creatiei enesciene. Lui ii datoram premiera de la Weimar a operei "Oedipe" si, daca nu ma insel, cea austriaca a poemului "Vox Maris" (pe 6 mai, 1994 la "Konzerthaus" din Viena in compania Orchestrei Radiodifuziunii Austriece si a coralei "Wiener Singakademie"). In plus, seful de orchestra mai mentine in repertoriul sau curent Simfonia a I-a, Rapsodia a I-a si Uvertura de Concert Op. 32.

Creatia enesciana va mai fi executata in noua sala de concert de la Saratoga Springs de catre "Saratoga Chamber Players". Ansamblul va interpreta Octetul pentru coarde pe 9 martie 2008. Ma bucur sa vad ca aceasta lucrare se executa cu o oarecare frecventa in America. La inceputul anului ea a fost interpretata de o formatie alcatuita din muzicieni ai Filarmonicii din New York, iar anul trecut, in cadrul Festivalului de vara "Kingston Chamber Music" din Rhode Island, el s-a bucurat de interpretarea unui ansamblu care a inclus membrii ai Orchestrei din Philadelphia lider fiind concertmaestrul David Kim. Iar cu cativa ani in urma, ansamblul cameral al Academiei "St. Martin in the Fields" a inclus lucrarea in turneul american. La aceasta se adauga executii ale unor formatii mai putin cunoscute dar meritorii.

Etichete: