joi, octombrie 25, 2007

Ciccolini / Silvestri - in sfarsit!

Dupa peripetii, prea multe ca sa la insirui, am intrat in sfarsit in posesia setului de doua discuri compacte din seria "Les rarissimes", set dedicat artei lui Aldo Ciccolini. Tot ceea ce pot sa spun este ca a meritat.
Primul disc din acest set contine inregistrarea concertelor pentru pian de Ceaikovski (nr. 1) si Rahmaninov (nr. 2) in compania Orchestrei Societatii de Concerte a Conservatorului din Paris sub bagheta lui Constantin Silvestri. Cel de-al doilea disc compact contine lucrari pentru pian, in majoritatea lor raritati, de Borodin, Arenski, Prokofiev, Stravinsky, Kabalevski, Grieg, si Chopin.

Asa cum spune si prefata din livretul inregistrarii, Ciccolini nu atrage atentie prin tehnica sa, nu este un virtuoz in sensul pur al cuvantului. Desigur, tehnica nu ii lipseste, dar intotdeauna serveste muzica. Iar multe piese din acest set au fost alese datorita faptului ca au fost neglijate de pianistii care vor sa-si etaleze virtuozitatea. Ciccolini este un artist rafinat si elegant.

Atunci cum se impaca cu Silvestri, un dirijor renumit pentru temperamentul sau vulcanic, cum din nou mentioneaza prefata? Foarte bine, trebuie sa fie raspunsul. Nici pianistul, nici seful de orchestra nu incearca sa-si puna ego-ul propriu inaintea muzicii. Rezultatul este o adevarata colaborare care imbina ceea ce este mai bun in cei doi artisti. Uneori am impresia ca dirijorul ar fi dorit probabil sa dea un mai mare dinamism unor sectiuni. Dar acestea sunt numai mici detalii. Versiunea Ciccolini / Silvestri este o superba alternativa a celebrelor interpretari ale lui Van Cliburn sau Richter.

Etichete: ,