miercuri, octombrie 24, 2007

Frankenstein!!

Va avea oare Heinz-Karl (HK) Gruber soarta lui Enescu sau a lui Dukas - in sensul ca va ramane cunoscut pentru o singura piesa, "Frankenstein!" in cazul compozitorului austriac? Doar timpul va da un verdict. Sa mentionez ca lucrarea este sub-titrata drept "un pan-demoniu pentru bariton chansonnier si orchestra inspirat din versuri pentru copii".

Domnul Gruber este totusi un compozitor a carui opusuri sunt adeseori executate in Viena sau in alte orase ale lumii germanice. Aceste lucrari includ si opere, de exemplu "Gomorra" a figurat in repertoriul Operei Populare (Volksoper) in timpul directoratului lui Ioan Holender. O alta opera, "der herr nordwind", cu libret de HC Artmann (acelasi caruia ii datoram si textul pentru "Frankenstein!!"), s-a bucurat de succes in 2005 la Zurich - si da, titlul operei este scris cu minuscule.

Revenind la paralela facuta cu Enescu, exista si unele diferente. Daca muzicianul roman s-a aratat extrem de iritat datorita faptului ca popularitatea primei sale Rapsodii a umbrit alte opusuri pe care le considera de mai mare valoare, domnul Gruber nu pare a fi deloc preocupat de faptul ca a "Frankenstein" este lucrarea sa cea mai cunoscuta, executand-o de peste 1000 de ori conform unor informatii de pe Internet. Apoi, o alta explicatie pentru succesul operei este interpretarea magnifica, probabil definitiva, a compozitorului, un formidabil chansonnier. Putini altii au fost cei care au inclus "Frankenstein!!" in repertoriul lor si pana acum nici o interpretare nu ne-a oferit o alternativa credibila la versiunea compozitorului.

Dar prin ce impresioneaza oare interpretarea domnului Gruber? In primul rand prin stiinta de a imbina grotescul cu macabrul si cu pseudo-inocenta unor versuri (nu chiar) copilaresti. Compozitorul / interpretul este si un actor complet; intr-adevar, imi este greu sa descriu in cuvinte fiecare grimasa, fiecare contorsionism al fetei care este deloc exagerat. Glumele se succed cu repeziciune dar, ca orice profesionist, domnul Gruber este singurul din sala care nu rade. In aceste momente fata sa pare inlemnita si inghetata. Si trebuie sa spun ca in afara de asta el mai si dirijeaza!

Piesa in sine este influentata de "cabaretul-simfonic" al lui Kurt Weill. In afara instrumentelor traditionale, orchestra este augmentata de multe jucarii, unele stricate, cateva din ele utilizate chiar de chansonnier. Ar exista pericolul sa ca lucrarea sa fi fost o gluma umflata prea tare si, poate spre final, devine un pic repetitiva. Dar o durata de 25 de minute mi se pare ideala pentru material.

In concertul pe care l-a sustinut in compania Orchestrei Simfonice din Baltimore, domnul Gruber a mai condus si "Dans macabru" de Saint-Saens si Simfonia a VIII-a de Beethoven. Gestica domnului Gruber este una eficienta si lipsita de spectaculozitate. Ca sef de orchestra, stie sa coordoneze bine compartimentele orchestrei si sa conduca discursul muzical. Unele accente ale instrumentelor de alama in lucrarea lui Beethoven au fost discret scoase in evidenta. Dar a fost totusi clar ca personalitatea mai puternica este cea a chansonnierului, cel putin in acest repertoriu. Daca aveti ocazia de a-l vedea pe domnul Gruber interpretand "Frankenstein!!", nu ratati.

Va supravietui oare lucrarea si in alte interpretari?

Orchestra Simfonica din Baltimore.
Dirijor si solist: HK Gruber.

Program:
Camille Saint-Saëns: "Dans macabru", poem simfonic Op. 40.
HK Gruber: "Frankenstein!! Un pan-demoniu pentru bariton chansonnier si orchestra inspirat din versuri pentru copii".
Ludwig van Beethoven: Sifmonia nr. 8 in Fa Major Op. 93.

Vineri, 19 octombrie, 2007.
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland.

P.S. Am adaugat hiperlink-urile si cateva mici paragrafe. Cateva cuvinte si despre inregistrari. Exista doua audio, una versiunea camerala condusa de Franz Welser-Most si alta cea orchestrala sub bagheta compozitorului. In ambele, domnul Gruber este chansonnier. Din pacate nu cunosc nici o inregistrare video, mediu care ar fi ideal pentru "Frankenstein!!"

Etichete: , ,