marți, noiembrie 13, 2007

Cateva precizari

Am fost intrebat de ce nu am notat in detaliu repertoriul discurilor compacte din seria "Les rarissimes" atunci cand le-am comentat. Din doua motive. Unul, mi-ar fi trebuit mult spatiu si timp pentru o informatie care se poate usor gasi pe Internet. A doua, si probabil mai importanta, deoarece discurile acestei serii se adreseaza in special fanilor interpretilor. Iar in saptamanile care urmeaza voi incerca sa scriu unele mici date biografice asupra artistilor din aceasta serie.

Bun, dar nu am spus ca in cazul inregistrarilor lui Georges Tzipine interesul este mai mult repertorial? De acord, insa daca cineva ar incerca sa invete raritatile lui Honegger din aceste gravari, ea sau el ar fi deceptionat(a) de lipsa textului oratoriilor si de prefata care este dedicata mai mult interpretilor si conditiilor in care au fost facute inregistrarile.

Pe scurt despre concertul din aceasta saptamana dirijat de Ivan Fischer si al carui solist a fost Emmanuel Pahud. Seful de orchestra maghiar a demostrat inca o data ca este printre marii dirijori de la ora actuala si ca energia nu este singura sa carte de vizita. "Nocturna" pentru coarde a lui Dvorak a fost delicata iar acompaniamentul Concertului nr. 1 pentru flaut de Mozart a fost suplu. Pahud are de toate: ton amplu, intonatie perfecta, tehnica desavarsita, lipseste doar muzica (noroc cu Fischer aici).

La sfarsitul concertului a avut loc un dialog cu dirijorul si solistul. In vechile biografii ale domnului Pahud este mentionat faptul ca, inainte de a deveni flautistul principal al Filarmonicii din Berlin, el a fost pentru un an solist al Filarmonicii din Munchen cand Sergiu Celibidache a fost director muzical. L-am intrebat pe flautist despre cum a lucrat cu Celibidache. Mi-a raspuns ca de fapt nu a lucrat deloc. A fost intr-adevar numit solist al orchestrei dar nu a cantat nici un concert, anuntand imediat dupa ce a primit postul intentia de a deveni solist al Filarmonicii din Berlin. (Semi-)insistentele lui Celibidache au ramas zadarnice.

Sa trec rapid in revista alte evenimente culturale de interes din zona Washingtonului. La galeria de arte "Hirshhorn", care face parte din "Simthsonian Institution", se poate viziona expozitia lui Mircea Cantor. Iar la Galeria Nationala va avea loc in curand un festival de filme romanesti. Alegerea auditoriului galeriei mi se pare inspirata deoarece publicul are acces gratuit iar capacitatea este mare.

Voi fi plecat zilele urmatoare si nu voi actualiza blogul pana luni. Sa ne vedem cu bine!

Orchestra Simfonica Nationala din Washington.

Dirijor: Ivan Fischer.
Solisti: Emmanuel Pahud, Carolyn Betty, Kelley O'Connor.

Program:
Antonin Dvorak: Nocturna in Si Major pentru orchestra de coarde Op. 40.
Wolfgang Amadeus Mozart: Concertului nr. 1 pentru flaut si orchestra in Sol Major KV 313.
Bedirch Smetana: Trei poeme din ciclul "Patria mea": "Din padurile si campiile Boemiei", "Sarka", si "Vltava".
Antonin Dvorak: Duete din Moravia, orchestrate de Tibor Gátay.

Joi, 8 noiembrie, 2007.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.

Etichete: , , ,