miercuri, octombrie 08, 2008

Remus Azoitei / Eduard Stan / Integrala Enescu - Ecouri in presa germana

Volumul al II-lea al integralei lucrarilor pentru vioara si pian de George Enescu in interpretarea lui Remus Azoitei si a lui Eduard Stan a aparut deja in Germania si in Japonia. Iar reactia criticilor nu s-a lasat asteptata. Cronici au aparut pe portalele klassik.com si klassik-heute.com, ca si in ziaruri precum Frankfurter Allgemeine Zeitung (multumesc lui Evan Dickerson care mi-a semnalat-o) desi articolul este acum disponibil doar in arhiva cu plata a cotidianului. Citez totusi un fragment semnat de Ellen Kohlhaas: "Remus Azoitei si Eduard Stan canta ca si cum ar fi frate si sora, cu un echilibru sonor si cu o intelegere a limbajului muzical apropiat de duetul magistral Enescu / Lipatti" (recunosc, nu este cea mai inspirata traducere.)
Dupa cum am anuntat, artistii au sustinut recent un recital la Wigmore Hall din Londra. Am gasit o cronica a acestui recital pe portalul Classicalsource.com, cea a lui Richard Whitehouse.

Vorbind de Enescu, nu uitati sa cititi aceasta Scrisoare pentru melomani in care Victor Eskenasy prezeinta un CD cu cele doua sonate pentru violoncel si pian in interpretarea Laurei Buruiana si a lui Martin Tchiba.
Trecand oceanul, pianistul Matei Varga va sustine o serie de concerte la New York inclusiv un recital la Carnegie Hall pe 16 octombrie. In program lucrari de Beethoven (Andante in Fa Major), Schumann (Fantezia in Do Major, Op. 17), C.P.E. Bach (Sonata in La Major) si Enescu (Sonata No. 1). Iar pe 11 moiembrie la Merkin Concert Hall artistul va concerta alatuti de Bogdan Dulu, Andrei Licaret, Vlad Maistorovici, si Laura Buruiana in lucrari ale tinerilor compozitori romani, toti sub 30 de ani: Ciprian Costin (fragment din suita pentru pian Povestiri romanesti), Sabina Ulubeanu (Sonata pentru violoncel si pian), Diana Rotaru (Prélude Parisien no 1: Debumessquisse), Mihai Maniceanu (The Living si Cadenta pentru violoncel si pian), Ioana Tiberian (Sonata pentru vioara si Pian), Serban Marcu (Lieduri pe versuri de Lucian Blaga), Ana Szilagyi (Sonoritati), Diana Iulia Simon (Mosaic), si Vlad Maistorovici (Monument. Prélude a L'unison).

Dar vestea cea mai buna este recuperarea lui Sherban Lupu. Ieri seara el a sustinut un concert la Krannert Center al Universitatii din Illinois alaturi de orchestra Sinfonia da Camera sub bagheta lui Ian Hobson, in program fiind cuprinsa si Simfonia de camera Op. 33 de George Enescu, lucrare care va fi inregistrata de artisti. Si-au mai dau concursul violistul Csaba Erdelyi, violoncelistul Mirel Iancovici, si pianistul Samir Golescu.

Voi incheia semnaland alte cateva cronici. Violonista Irina Muresanu a sustinut recent un concert impreuna cu New England String Ensemble la Jordan Hall apartinand de New England Conservatory din Boston. Puteti citi aici impresiile lui Matthew Guerrieri din ziarul Boston Globe si cele ale lui Peter Van Zandt Lane din Boston Musical Intelligencer. In fine, violonista Joan Kwuon a sustinut recent un recital la Cleveland in programul caruia a figurat si Sonata a III-a, in caracter popular romanesc de Enescu. Donald Rosenberg a fost prezent si a scris aceste randuri.

Etichete: , , , , ,