luni, septembrie 15, 2008

"Musca" lui Cronenberg nu zboara nici la Los Angeles

N-as fi scris probabil despre opera inspirata de celebrul film al lui David Cronenberg daca una din protagoniste n-ar fi fost Ruxandra Donose. Si intr-adevar, majoritatea cronicilor sunt favorabile interpretilor dar severe la adresa muzicii lui Howard Shore - si asupra textului lui David Henry Hwang si chiar a regiei lui Cronenberg. Iata de exemplu ce au scris Anthony Tommasini in New York Times si Mark Swed in Los Angeles Times referitor la recentele spectacole de la Opera din Los Angeles.

Un alt (fost) important regizor al Hollywood-ului care, lipsit in ultima vreme de inspiratie cinematografica isi incearca soarta cu regia de opera, este Woody Allen. Si, din nou daca este sa le dam crez criticilor, nu a avut mai mult succes decat Cronenberg - si in paranteza trebuie sa admit ca regizorul canadian nu a fost chiar lipsit de inspiratie cinematografica. Revenind la Woody Allen, el a pus in scena, tot la Opera din Los Angeles, "Gianni Schicchi" de Puccini, soprana Laura Tatulescu fiind interpreta... Laurettei, desigur! Celelalte doua opere de un act pe care Puccini le-a grupat drept "Il Trittico" - "Il Tabarro" si "Suor Angelica" - au cazut lui William Friedkin cunoscut mai mult pentru filmele sale precum "Filiera franceza" sau "Exorcistul".

De fapt Woody Allen, William Friedkin, si David Cronenberg nu au fost nici primii, si nu vor fi nici probabil ultimii regizori de film care s-au aventurat in lumea operei; acest articol al doamnei Anne Midgette din ziarul Washington Post prezinta mai multe astfel de exemple, cel mai important fiind desigur Luchino Visconti.

Si pentru a incheia, va prezint ce au scris aceeasi Anthony Tommasini si Mark Swed despre punerea in scena a lui Woody Allen.

Etichete: ,