marți, august 12, 2008

Cateva expozitii interesante

Cu ocazia lucrarilor de restaurare a Teatrului "Colón" din Buenos Aires, la Centrul Cultural al Bancii de Dezvoltare Inter-Americane a avut loc o mica expozitie, banca fiind unul din contribuitorii cu fonduri pentru renovare. Cel mai interesant lucru din expozitie a fost fara indoiala programul care contine o mica istorie a celebrului teatru; dintre exponate, am retinut o bagheta de dirijor care a fost donata de Manuel de Falla (vezi poza), marele compozitor decedand, asa cum se stie, in capitala Argentinei. Alte exponate au fost desigur costume din spectacole, dar a trebuit sa caut in Arhiva Teatrului "Colón" ca sa aflu ca cei care a interpretat rolul Regelui Philip al II-lea din opera "Don Carlo" de Verdi in stagiunea 1996 au fost Robert Lloyd si Ferruccio Furlanetto - a cui a apartinut costumul (vezi poza)? Sau ca interpreta rolului lui Amneris in 1968 a fost Biserka Cvejić. Etc., etc., etc.

Si, asa cum comenta si domnul Sergio Ionescu pe Internet, n-ar fi rau daca s-ar restaura si standardurile muzicale de odinioara.
Unul din cele mai celebre portrete ale lui Hector Berlioz este cel pictat de Gustave Courbet in 1850. Actualmente aflat in colectia permanenta de la Musée d’Orsay in Paris, este, alaturi de cel al lui Baudelaire, unul din cele mai cunoscute portrete ale "celui mai mandru si mai arogant barbat din Franta" (aoleu!) asa cum se denumea pictorul. Iar portretul lui Berlioz reprezinta una din putinile instante in care un pictor celebru face portretul unui la fel de celebru compozitor - de fapt nici un alt exemplu nu-mi mai vine in minte.
Si atunci este probabil surprinzator faptul ca lui Berlioz nu i-a placut portretul pe care l-a considerat "tampesc si suparator". Probabil ca o parte din suparare a fost datorata lipsei de comfort a compozitorului in momentul cand modela pentru portret, asa cum speculeaza programul expozitie.

Expozitiei? Da, cea dedicata pictorului care a avut loc la Muzeul Metropolitan de Arta din New York si s-a incheiat in luna iunie. Pentru curiosi, "Originea lumii" a fost si ea expusa.

Etichete: