marți, iulie 29, 2008

Leon Fleisher la 80 de ani

Pe 23 iulie Leon Fleisher a implinit 80 de ani. Pe 24 si 25 iulie Orchestra Simfonica din Baltimore l-a omagiat pe artistul care a fost, intre altele, dirijor asociat al orchestrei - incepand cu 1973, pe timpul directoratului lui Sergiu Comissiona. De fapt Fleisher si Comissiona au colaborat si in concertul care a inaugurat pe atunci noua sala a orchestrei, "Joseph Meyerhoff Hall" - pe 16 septembrie, 1982.

Fleisher va ramane insa in istorie drept unul din marii pianisti ai secolului XX. Iar interpretarea Concertului nr. 12 de Wolfgang Amadeus Mozart a avut ceva din poezia si delicatetea pe care o cunosteam din inregistrarile sale facute cu patru decenii in urma. Departe de a spune ca Fleisher se afla la varful puterilor sale. Dar si la aceasta varsta inaintata, recuperat fiind dupa ce a suferit de distonie focala, ne-a oferit o versiune (aproape) demna de numele sau. Alti muzicieni canta mai mult decat ar trebui si nu stiu sa se opreasca. Pe Fleisher inca l-as asculta - daca lucrarea nu este dificila din punct de vedere tehnic.

Dar l-as asculta preferabil cu o personalitate puternica la pupitru. In aceste concerte Fleisher a aparut atat cat dirijor cat si pianist, iar uneori a avut tendinta sa se piarda in detalii, iar alteori as fi dorit mai multa energie. Nu de putine ori m-am intrebat daca rezultatele extraordinare obtinute de pianist in inregistrarile sale cu George Szell nu se datoreaza si manei de fier a dirijorului. Stiu ca este nedrept sa compar orice artist la 80 de ani cu cel care era la 35 de ani, dar gandurile zboara.

Ca dirijor Fleisher este desigur competent dar tot ca pianist il prefer, fie si trecut de varful carierei. A condus simfoniile nr. 35, Haffner, si 40 de Mozart. Au fost interpretari corecte, lipsite de surprize, dar deloc plicticoase. Unele imprecizii in executia orchestrala s-ar putea datora timpului limitat al repetitiilor.

La sfarsitul concertului orchestra si spectatorii au cantat un "Happy Birthday to You". Dar, asa cum a observat si un critic, de ziua sa Leon Fleisher a fost cel care a adus cadouri publicului.

Orchestra Simfonica din Baltimore.
Dirijor si solist: Leon Fleisher.

Program Wolfgang Amadeus Mozart:
Simfonia nr. 35 in Re Major KV 385, Haffner.
Concertul pentru pian si orchestra nr. 12 in La Major KV 414.
Simfonia nr. 40 in Sol minor KV 550.

Joi, 24 iulie, 2008.
Strathmore Music Center, Bethesda, Maryland.

Etichete: , ,