joi, iulie 10, 2008

"Oedipe": inregistrarea lui Lawrence Foster re-editata

Una din noutatile discografice promise pentru luna august este re-editarea inregistrarii operei Oedipe facuta de Lawrence Foster in 1989 avand-ul pe José van Dam drept interpret al rolului titular. Aceasta ramane dupa parerea mea cea mai buna "versiune oficiala" a capodoperei enesciene (ceea ce este cea mai buna interpretare, cea a lui Charles Bruck, zace in arhiva INA.) S-a reprosat, probabil pe drept, rigiditatea si lipsa de imaginatie a dirijorului dar, in apararea sa, el iubeste partitura enesciana iar aceasta dragoste iese totusi la iveala in inregistrare - pentru Foster, Oedipe nu este doar "o alta zi la servici". Iar distributia este probabil cea mai buna disponibila la acea data.
Meritul principal al inregistrarii insa este faptul ca "a pus Oedipe pe harta". Vechea versiune a Electrecordului a fost prost distribuita si cunoscuta doar de o mana de oameni in afara Romaniei. Lawrence Foster are meritul de a fi convins o companie de prima marime, EMI, sa graveze capodopera enesciana iar firma a crezut in acest proiect. Deoarece inregistrarea a fost disponibila timp de multi ani pe piata; de fapt copii inca se mai gasesc pe Internet. Iar admiratorii lui José Van Dam, Nicolai Gedda, Barbara Hendricks, Brigitte Fassbaender, Gabriel Bacquier, etc. nu au neglijat un important disc al artistilor preferati. Si fara aceasta inregistrare, "Oedipe" nu s-ar mai fi reprenzentat la Berlin, Amserdam, sau Barcelona (in ultimile doua cazuri versiuni de concert); probabil ca la Viena prezenta lui Ioan Holender ar fi garantat totusi prezenta in repertoriu.

Din pacate re-editarea a fost facuta in The Opera Series, ceea ce inseamna ca libretul operei va fi disponibil pe Internet in versiune PDF. Chiar si asa, re-aparitia acestei versiuni nu poate fi decat binevenita.

Etichete: , ,