joi, iulie 03, 2008

Ramas bun de la Leonard Slatkin

Ultimul concert de abonament pe care Leonard Slatkin l-a dirijat in calitatea de director muzical al Orchestrei Simfonice Nationale din Washington s-a deschis cu uvertura "Leonora nr. 3" de Beethoven. A fost o citire corecta si cam atat. A urmat concertul nr. 2 pentru violoncel si orchestra de Sostakovici. Lucrarea a fost dedicata lui Mstislav Rostropovici care a executat atat prima auditie mondiala (sub bagheta lui Evgheni Svetlanov) cat si cea de la Washington unde Howard Mitchell a condus. Curios insa ca Rostropovici nu a programat niciodata concertul pe timpul directoratului sau la Washington, in istoria orchestrei lucrarea mai fiind executata o singura data in 2000 cand dirijor a fost Gerard Schwarz iar solist Lynn Harrell.

De data aceasta solista a fost tanara argentiniana Sol Gabetta. Daca a captivat printr-un sunet omogen in toate registrele instrumentului, acesta nu a fost suficient pentru a reda intrega gama a emotiilor muzicii lui Sostakovici. Multe din lucrarile compozitorului rus, inclusiv primul concert pentru violoncel si orchestra, te rascolesc imediat de la o prima auditie. Concertul nr 2 pentru violoncel si orchestra insa este o lucrare mai complexa si mai intima care nu intotdeauna il rasplateste pe meloman la o singura la o singura ascultare. Impresia pe care o da este cea de resemnara in fata sortii desperate. Violoncelul, atunci cand nu canta solo, este mai degaraba un primus inter pares in raport cu orchestra, dar putinile pasaje in care solistul domina sunt de un dramatism insuportabil. Sol Gabetta a fost curajoasa in a aborda acest opus - cu atat mai mult cu cat initial au fost programate "Variatiunile pe o tema rococo" de Ceaikovski, o lucrare cu mult mai usoara atat tehnic cat si emotional - si sunt sigur ca in viitor ne va oferi o versiune memorabila a concertului de Sostakovici.

Programul s-a incheiat cu o specialitate a lui Slatkin: Simfonia nr. 3 de Aaron Copland. In ciuda faptului ca a fost premiata de Serge Koussevitzky, lucrarea ma lasa rece datorita in special lipsei de contrast intre parti. Seful de orchestra a adus insa o binevenita prospetime si a stiut sa evite bombasticismul.

Orchestra Simfonica Nationala din Washington.
Dirijor: Leonard Slatkin.
Solista: Sol Gabetta, violoncel.

Program:Ludwig van Beethoven: Uvertura "Leonora" nr. 3, Op. 72a.
Dmitri Sostakovici: Concertul nr. 2 pentru violoncel si orchestra Op. 126.
Aaron Copland: Simfonia nr. 3.

Sambata, 28 iunie, 2008.
Kennedy Center Concert Hall, Washington.

Etichete: ,