marți, iunie 17, 2008

Din nou despre Orchestra Simfonica Nationala din Washington

Rasfoind programele vechi, care se gasesc in colectia Bibliotecii Congresului din Washington, am avut o imagine a vietii muzicale a Washingtonului la sfasitul anilor '50 si inceputul anilor '60. Desigur, viata muzicala a orasului nu se reduce doar la Orchestra Simfonica Nationala, dar aceasta este totusi cea mai importanta institutie.

Ca de obicei, am notat numele dirijorilor si solistilor care au aparut in concerte - si nu numai concerte. Orchestra nu de putine ori a acompaniat fie companii de dans precum New York City Ballet sau American Ballet Theatre, si s-a aflat si in fosa pentru spectacole de opera.

Inainte de a insirui numele, sa precizez ca pianista Clara Haskil a trebuit sa sustina o serie de concerte pe 28-30 ianuarie 1958 dar a fost inlocuita cu Susan Starr. Nu am reusit sa aflu din programele de sala motivul anularii. Si din pacate Clara Haskil nu a aparut niciodata cu orchestra (un alt lucru curios despre pianista este ca nu a sustinut nici un concert sau recital la Konzerthaus in Viena!)

Iata deci numele acestor dirijori si solisti - pentru a evita redundanta, nu i-am inclus pe cei deja prezentati aici: Philippe Entremont, Michael Rabin, Paul Paray, Inge Borkh, Vladimir Ashkenazy, Robert si Gaby Casadesus, Jorge Bolet, Adele Addison, John McCollum, Sir John Barbirolli, Robert Kerns, Robert Shaw, Sir Thomas Beecham, Antal Dorati, Benny Goodman, Zino Francescatti, Julius Baker, Eileen Farrell, Lois Marshall, Bernard Greenhouse, Donald Gramm, Eunice Alberts, Charles Anthony, Jaime Laredo, James McCracken, John Reardon, Russell Oberlin, Léopold Simoneau, Frances Bible, Beverly Sills, Julius Rudel, Rosalyn Tureck, Elisabeth Schwarzkopf, Eugene Istomin, Leonard Pennario, Henryk Szeryng, Van Cliburn, Ann Schein, Leonid Kogan, Byron Janis, Beverly Wolff, Joao Carlos Martins, Pierre Monteux, Emil Gilels, Lili Chookasian, Lorin Hollander, Hans Richter-Haaser, Birgit Nilsson, George Shirley, Rudolf Firkusny, John Browning, Enrique Jorda, José Iturbi, Sir Malcolm Sargent, Arthur Fiedler, David Oistrah, Leon Barzin, Daniel Barenboim, Norman Scribner, Jerry J. Jennings, Thomas Beveridge, Sherrill Milnes, Roberta Peters, Leonard Rose, Itzhak Perlman...

Si din moment ce am inclus baletul, mi-a sarit in ochi numele Mariei Tallchief.

Cateva cuvinte despre instrumentistii orchestrei. Cei mai cunoscuti din aceasta perioad sunt John Mack, devenit apoi oboist principal al Orchestrei din Cleveland, si Harold Wright care, dupa o buna perioada la Washington, i-a succedat lui Gino Cioffi pe post de clarinetist principal al Orchestrei Simfonice din Boston. Am retinut de asemenea numele unui percutionist: Frank Sinatra!

Sa inchid cu o alta curiozitate amuzanta. Una din piesele executate a fost "Uvertura pentru intarziati" de Ron Nelson!

Etichete: , , ,