vineri, mai 30, 2008

O concertmaestra pentru Opera de Stat din Viena

Relatia dintre orchestra Operei de Stat din Viena si Filarmonica aceluiasi oras se poate sumariza astfel: orice membru al Filarmonicii trebuie sa faca parte din orchestra operei dar nu si invers. Un instrumentist poate deveni membru al Filarmonicii numai dupa o perioada de proba de trei ani.

Lucrurile devin interesante daca ne gandim ca Filarmonica nu a acceptat femei decat in 1997 cand harpistei Anna Lelkes i-a fost in sfarsit oferita membria in orchestra in care a cantat de peste 25 de ani. Doamna Lelkes a iesit intre timp la pensie dar Filarmonica admite cu greu femei: violista Ursula Plaichinger si harpista Charlotte Balzereit sunt singurele componente ale orchestrei. Orchestra operei are mai multe femei in componenta, majoritatea lor tintind la o eventuala admitere in Filarmonica.

Atunci stirea ca violonista bulgara Albena Danailova a fost nominalizata drept concertmaestra a Orchestrei Operei a facut inconjurul lumii. Doamna Danailova, fosta concertmaestra a Orchestrei Filarmonicii din Londra si actualmente membra a Orchestrei Operei de Stat a Bavariei, va incepe noua pozitie pe 1 septembrie si il va inlocui pe Werner Hink care a iesit la pensie. Perioada de proba va fi de doi ani dupa care conducerea Operei va decide daca numirea violonistei va fi permanenta.

Dar ce se va intampla cu Filarmonica? Deocamdata pe pagina de Internet Werner Hink inca mai apare drept concertmaestru desi teoretic "doar un membru al orchestrei operei trebuie sa faca parte din Filarmonica". Iar numele doamnei Danailova nu apare. De urmarit si de observat.

Etichete: , ,