miercuri, iunie 04, 2008

Ion Marin deschide stagiunea Filarmonicii din München cu Enescu

Nu adeseori Ion Marin dirijeaza Enescu. Lasand la o parte concertul de la Festivalul "George Enescu" din anul trecut, imi mai amintesc doar o singura data cand a dirijat Rapsodia Romana nr. 1 intr-un concert al Orchestrei Operei din Paris in care solista era Angela Gheorghiu. Dar seful de orchestra va conduce lucrarea in deschiderea stagiunii Filarmonicii din München care vor avea loc pe 21, 22, si 24 septembrie, repetitia generala cu public desfasurandu-se pe 20 septembrie. Solist va fi Jean-Yves Thibaudet care va interpreta Concertul in Fa de George Gershwin, programul fiind completat de doua poeme de Ottorino Respighi: „Pini di Roma“ si „Fontane di Roma“. (Ca o nota, nu cred ca Sergiu Celibidache a programat vreodata Rapsodia a I-a la München dar lucrarea a fost prezenta intr-un concert dirijat de succesorul acestuia, James Levine.)

Tot Rapsodia a I-a va fi dirijata si de catre Cristian Mandeal in cadrul unor concerte sustinute de catre Orchestra Simfonica din Bournemouth pe 8 octombrie la Poole si pe 10 octombrie la Exeter. Cristian Mandeal va conduce acelasi ansamblu si in cadrul Festivalului "Toamna la Praga". Pe 30 septembrie se va executa "Froissart" de Elgar, Simfonia "Mathis der Maler" de Hindemith si Simfonia a II-a "A London Symphony" de Vaughan Williams. Pe 1 octombrie, daca nu ma insel in inchiderea festivalului, solist va fi violoncelistul Antonio Meneses care va interpreta Concertul in Si minor de Dvorak. Uvertura "Genoveva" de Schumann si Simfonia a IV-a de Brahms vor completa programul.

O alta lucrare de Enescu, Dixtuorul pentru suflatori, va figura in programul concertelor pe care din nou Cristian Mandeal le va dirija de data aceasta in compania Orchestrei Filarmonicii din Copenhaga pe 13 si pe 14 noiembrie. Multumesc lui Evan Dickerson pentru datele concertelor dirijate de Mandeal. Care Evan mi-a mai semnalat ca seful de orchestra va conduce Filarmonica "George Enescu" in turneu la Milano in sala Conservatorului "Giuseppe Verdi" din localitate. Solist va fi Radu Lupu iar in program figureza Uvertura "Egmont" si Concertul pentru pian nr. 3 de Beethoven si "Simfonia Fantastica" de Berlioz.

Violoncelistul Steven Isserlis si-a mai adaugat o lucrare de Enescu in repertoriu: Nocturna si Saltarello (reamintesc ca la Festivalul "George Enescu" violoncelistul a interpretat Simfonia Concertanta). Sa speram ca intr-o zi se va apleca si asupra sonatelor. Pana atunci, puteti citi
aici cronica recitalului sustinut la "Wigmore Hall" din Londra in care a figurat piesa enesciana, acompaniator fiind Andras Schiff.

O sa inchei asa cum am inceput: semnaland inca doua concerte in care va fi executata Rapsodia a I-a. Pe 17 iulie, lucrarea va fi cantata in cadrul concertului de deschidere a "Breckenridge Music Festival" din Colorado; Gerhardt Zimmermann se afla la pupitru. Iar pe 14 iunie dirijorul Danail Rachev o va conduce intr-un concert al Orchestrei Simfonice din Dallas. Asa cum am spus, bulgarii ne promoveaza.

Etichete: , , , ,