luni, iunie 30, 2008

Lorin Maazel, Filarmonica din New York, si Simfonia a VIII-a de Bruckner

In timp ce Angela Gheorghiu si Roberto Alagna cantau in Prospect Park din Brooklyn, Filarmonica din New York sub bagheta directorului muzical Lorin Maazel sustinea un concert la Avery Fisher Hall, sala orchestrei. Singura lucrare din program a fost Simfonia a VIII-a de Anton Bruckner.

Ma leaga o frumoasa amintire de simfonia lui Bruckner: a fost prezenta in programul primului concert al Filarmonicii din New York pe care l-am ascultat pe viu acum mai bine de 20 de ani. La pupitru se afla tot directorul muzical, pe atunci Zubin Mehta. O amintire mai putin placuta este ca peste cativa ani dirijorul Klaus Tennstedt si-a anulat din motiv de boala aparitia intr-un concert al orchestrei in programul caruia (parca) tot Simfonia a VIII-a de Bruckner figura - si nu am mai apucat sa-l ascult niciodata pe viu pe maestrul german.

L-am ascultat de multe ori pe Lorin Maazel dar niciodata pana acum dirijand Filarmonica din New York. De fapt nu am mai audiat un concert al orchestrei de mai bine de patru ani. De atunci componenta s-a schimbat fie datorita pensionarii unor muzicieni (cel mai important fiind desigur seful partidei de oboi, Joseph Robinson), fie datorita decesului, timpanistul Roland Kohloff, cornistul Jerome Ashby si tubistul Warren Deck parasindu-de. Dumnezeu sa-i ierte.

Filarmonica ramane insa o orchestra de clasa. Criticii spun ca nivelul executiei orchestrale este mai bun ca oricand. Nu stiu daca mai bun decat pe vremea directoratului lui Kurt Masur dar nivelul tehnic ramane impresionant. Iar, bazandu-ma pe acest unic concert, Lorin Maazel a stabilit un bun raport cu muzicienii - apropo, singurul roman este violoncelistul Valentin Hirsu. Dirijorul a fost mai relaxat ca de exemplu atunci cand a condus Orchestra din Washington anul trecut. Controlul discursului muzical este, asa cum am mai spus, la fel de bine stapanit ca oricand dar la pupitrul orchestrei sale nu o mai face milimetric (sau mai bine spus la pupitrul Filarmonicii din New York deoarece atunci cand era directorul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze controlul sau era la fel de milimetric ca oricand - cel putin in concertele pe care le-am ascultat.) Tempii alesi au fost in general lenti, dar nu exagerat, exceptie facand probabil finalul rapid. Pe de alta parte, suflatorii de alama au dominat, acoperind aproape de fiecare data restul orchestrei - de ce nu ii controleaza dirijorul?

Lasand insa la o parte aceasta hiba, ceea ce mi s-a parut ca a lipsit cel mai mult la versiunea lui Lorin Maazel a fost emotia. Am asteptat sa fiu miscat de exemplu de superba tema a tubelor wagneriene din partea a III-a a lucrarii. Nimic. Lorin Maazel este un dirijor pe care-l respect dar de admirat...

Filarmonica din New York.
Dirijor: Lorin Maazel.

Program:
Anton Bruckner: Simfonia nr. 8 in Do minor, editia Leopold Nowak.
Vineri, 20 iunie, 2008.
Avery Fisher Hall, Lincoln Center, New York.

Etichete: