marți, iulie 15, 2008

Un aspect mai putin cunoscut al creatiei enesciene

Ca si majoritatea compozitorilor din epoca in care a trait, George Enescu a efectuat unele transcriptii. O orchestratie a unei inventiuni de Bach (cea in Si Bemol Major) a fost dirijata de Pierre Monteux in 1911. Acompaniamentul de pian adaugat unui capriciu de Paganini (nr. 6) a fost inregistrat de Yehudi Menuhin si de Enescu insusi. Dar cea mai putin asteptata orchestratie este cea a Rapsodiei Spaniole de Albeniz. Conform prefatei din livretul inregistrarii despre care o sa vorbesc mai jos, aceasta a fost facuta cu ocazia unui concert la Paris dirijat de Gabriel Pierné tot in 1911 deoarece orchestratia originala a lui Albeniz a fost pierduta.

Rapsodia exista si intr-o versiune pentru duo pianistic, iar o alta orchestratie a lucrarii a fost facuta de unul din membrii familiei Halffter, Cristóbal daca nu ma insel. Aceasta versiune a fost inregistrata de Alicia de Larrocha acompaniata de Orchestra Filarmonicii din Londra sub bagheta lui Rafael Frühbeck de Burgos. Pianista Felicja Blumental a inregistrat si ea lucrarea dar nu stiu ce versiune foloseste. Si desigur, exista si inregistrari ale variantei pentru duo pianistic. (Pentru cei care nu cunosc, familia Halffter este o ilustra dinastie muzicala spaniola; Cristóbal, care inca mai traieste, este nepotul fratilor Ernesto si Rodolfo Halffter, ambii compozitori.)

Rapsodia lui Albeniz contine mai multe sectiuni bine contrastate si include dansuri spaniole precum petenera, jota, sau malagueña. In varianta lui Enescu, pianul domina iar orchestra are un rol secundar, acompaniator. Orchestratia este totusi bogata, instrumentele "spaniole" precum castañetele nelipsind. Ii las pe altii sa decida daca Enescu a captat spiritul lucrarii lui Albeniz. Ceea ce este important este ca Rapsodia Spaniola de Albeniz/Enescu este o lucrare care, desi probabil minora, "poate sa se sprijine pe propriile picioare" ca sa ma exprim astfel. Si nu lipsita de deliciu.

Cunosc o singura inregistrare. Cea efectuata de pianistul Jean-François Heisser si de Orchestra de Camera din Lausanne condusa de Jesús Lopez-Cobos. Mi-as putea dori mai multa verva si senzualitate (pot doar sa-mi imaginez ce-ar fi scos Ataulfo Argenta de pilda) si, de asemenea, o sectiune mai larga a instrumentelor de coarde. Oricum, Rapsodia Spaniola de Albeniz/Enescu poate fi ascultata intr-o versiune profesionista.
Cam aceleasi impresii generale si asupra interpretarii celorlalte lucrari de pe CD: Noches en los Jardines de España de Manuel de Falla (ascultati versiunea Soriano/Argenta pentru o adevarata interpretare clasica), "Concierto Fantastico" de Albeniz, si Rapsodia sinfónica de Turina.

Nu a fost insa singura incursiune a lui Enescu in lumea muzicii spaniole. Spre sfarsitul vietii, reamintesc, l-a acompaniat pe Christian Ferras intr-o inregistrare a Concierto-ului d'estio de Joaquin Rodrigo.

Etichete: , , ,