vineri, august 01, 2008

Au decedat Horst Stein, Dan Scurtulescu, si Ada Brumaru

Unul din acei maestri pe care ii denumim, uneori chiar in derogatoriu, "kapellmeister" a decedat recent la varsta de 80 de ani. Horst Walter Stein a fost unul din sefii de orchestra care, alaturi de Heinrich Hollreiser, Berislav Klobučar, sau Wilhelm Loibner, asigurau cu profesionalism seara de seara conducerea spectacolelor Operei de Stat din Viena cand dirijorii-vedeta ai premierlor erau de mult plecati. Si nu de multe ori, acesta conducere era facuta cu putine repetitii; uneori chiar fara. Cu putinile ocazii in care a avut la dispozitie un numar rezonabil de repetitii, Horst Stein a dovedit ceea e era capabil. Ca de exemplu in opera "Don Carlo" de Verdi (din pacate doar versiunea in patru acte, in care s-au mai efectuat si taieturi), document sonor care a fost editat de casa Orfeo in care solisti sunt Gundula Janowitz, Shirley Verrett, Franco Corelli, Nicolai Ghiaurov, Martti Talvela, Edita Gruberova sau Eberhard Wächter. Sau cand s-a aflat la pupitrul Filarmonicii din Viena cu ocazia superbelor inregistrari a simfoniilor a II-a si a VI-a de Bruckner (doar Celibidache si Keilberth sunt mai buni in aceasta ultima lucrare.)

Stein a dirijat cu regularitate la Festivalul de la Bayreuth si a fost director muzical al Operei din Hamburg. O importanta colaborare romaneasca a fost cea in cadrul unui concert al Filarmonicii din Viena de la Festivalul de la Salzburg in care solist a fost Ion Ivan Roncea; a fost executat concertul pentru flaut, harpa, si orchestra de Mozart; daca nu ma insel flautist a fost Wolfgang Schulz, inca membru al orchestrei.

Pe Dan Scurtulescu l-am cunoscut la inceput ca membru a partidei viorilor principale a Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Romane - ca sa folosesc denumirea din acei ani. Mai recent, ii citeam cronicile pe portalul LiterNet si apreciam intransigenta sa. Ii voi duce lipsa.

Ne-a mai parasit si muzicologista Ada Brumaru.

Dumenzeu sa-i ierte.

Etichete: ,