joi, august 21, 2008

Furtwängler in Beethoven si Brahms

S-au pastrat din fericire, in diferite arhive sonore, mai multe versiuni ale simfoniilor lui Beethoven si Brahms sub bagheta lui Wilhelm Furtwängler. Cum din pacate nu am timp sa discut in detaliu diversele interpretari, ma voi limita in a recomanda cateva seturi de discuri compacte pe care le consider esentiale. In marea majoritate a cazurilor dirijorul conduce fie Filarmonica din Berlin, fie Filarmonica din Viena.

Primul set, editat de casa "Music and Arts", contine inregistrari ale simfoniilor de Beethoven (nr. 4-7 si 9) si ale unor uverturi ("Coriolan" si "Leonora nr. 3") preluate din concerte din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Acestea sunt printre cele mai intense talmaciri ale lucrarilor facute vreodata, aproape ca nu pot sa respir dupa ce ascult uvertura "Coriolan" de exemplu. Si neaparat de citit prefata in care regretatul John Ardoin analizeaza in detaliu versiunile furtwängleriene care sau pastrat ale lucrarilor cuprinse pe set.
Evident ca dirijorul a inregistrat - pentru casa EMI - unele simfonii ale Titanului de la Bonn si in studiou; exceptie au facut Simfonia a IX-a (despre care maestrul credea ca nici un microfon nu poate captura maretia lucrarii), a II-a, si a VIII-a. Avantajul inregistrarilor facute in studiou este desigur calitatea sonora net superioara.

Trecand la Brahms, tot casa "Music and Arts" ne ofera intr-un set de patru discuri compacte cele mai bune versiuni ale simfoniilor, ale "Variatiunilor pe o tema de Haydn", la care se adauga probabile interpretarea de referinta a Concertului pentru pian nr. 2: cea in care solist este Edwin Fischer. Majoritatea acestor interpretari parvin din concerte din timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar prefata este din nou semnata de John Ardoin.
O alta versiune remarcabila a unei simfonii de Brahms, a IV-a, este cea din cadrul unui concert sustinut de Filarmonica din Berlin la Wiesbaden. Intreg programul a fost editat de casa "Tahra" si mai contine superbele Preludii din opera "Palestrina" de Hans Pfitzner si Simfonia nr. 40 de Mozart.

Etichete: