duminică, august 17, 2008

A sosit timpul pentru "Regele Roger"?

Opera "Król Roger" ("Regele Roger") reprezinta desigur pentru polonezi ceea ce este "Oedipe-ul" enescian pentru noi: o indragita capodopera putin cunoscuta peste hotare. La fel ca si "Oedipe", "Regele Roger" nu a dus lipsa de interpreti in afara granitelor tarii, ma gandesc in primul rand la excelenta inregistrare facuta de Simon Rattle (poate cel mai bun CD din cariera sa) si de Thomas Hampson; totusi, lucrarea lui Szymanowski ramane apreciata mai mult de cunoscatori si mai putin de publicul larg.

Iata insa ca in aceasta vara au avut loc doua puneri in scena importante ale operei. Una, in cadrul Festivalului "SummerScape" condusa de Leon Botstein si alta la Festivalul de la Edinburgh condusa de Valeri Gherghiev care a prezentat lucrarea si la Sf. Petersburg. Daca mai adaugam viitoarele montari de la operele din Paris (iulie 2009) si Bonn (mai 2009), am putea spune ca lucrarea incepe sa se impuna incet. Sa vedem care va fi situatia peste cativa ani; oricum, e clar ca din nou polonezii ne-au luat-o inainte in promovarea valorilor lor culturale.

Iar acest lucru se observa si din faptul ca "Regele Roger" va intra si in repertoriul unei importante companii americane: New York City Opera, in stagiunea 2010-2011 (de remarcat ca noul director al companiei va fi Gérard Mortier, cel care acum conduce destinele Operei din Paris.) Si nici nu a fost premiera new-yorkeza: aceasta a avut loc in 1985 la Carnegie Hall, iar in 1999 Charles Dutoit a prezentat o versiune de concert tot acolo.

Revenind la inregistrare, mentionez ca admiratorii operei considera versiunea de referinta cea a dirijorului Mieczyslaw Mierzejewski, interpretul rolului titular fiind Andrzej Hiolski. Din pacate inregistrarea este aproape imposibil de gasit la ora actuala, pot doar sa sper ca va fi re-editata in Polonia. Hiolski este insa considerat cel mai mare interpret al Regelui Roger si poate fi ascultat si intr-o inregistrare a casei "Naxos" condusa de Karol Stryja. Din pacate baritonul polonez se afla la o varsta respectabila si vocea sa nu mai avea lustrul de alta data. Exista de asemenea si o noua versiune de la Teatr Wielki din Varsovia sub bagheta lui Jacek Kaspszyk. Nu am ascultat-o dar puteti citi aceasta cronica de pe portalul MusicWeb.

Oricare versiune alegeti, "Król Roger" este o opera care merita a fi cunoscuta.

Etichete: , ,