miercuri, septembrie 24, 2008

Au decedat compozitorii Walter Mihai Klepper si Mauricio Kagel si dirijorul Vernon Handley

Compozitorul Walter Mihai Klepper a decedat luna trecuta in Germania, mai precis pe 9 august. Decesul sau nu a fost semnalat in presa romaneasca (sau cel putin n-am gasit nimic pe Internet exceptand recent Wikipedia), doar de cea din Germania, tara in care compozitorul a trait incepand cu anul 1983. Am aflat de deces de la fiul sau, Ralf Klepper care este violonist in Orchestra Radiodifuziunii din München. Dintre lucrarile compozitorului retin cele Patru Dansuri Romanesti pe care Constantin Silvestri le-a imprimat in anii '50 si tripticul simfonic Impresii din Resita. Domnul Klepper a fost numit cetatean de onoare a orasului sau natal, Lugoj. (Erata: autorul celor Patru dansuri simfonice este Leon Klepper. Detalii aici.)

Mauricio Kagel este desigur unul din cei mai importanti compozitori ai ultimei jumatati al secolului XX. El a fost interesat in egala masura de teatru (absurd) si de film, iar in opera sa diversele arte se afla in permanenta confluenta. O lucrare a sa despre care voi scrie curand este Sankt-Bach-Passion, inregistrarea careia o astept sa o primesc zilele acestea. Pana atunci puteti citi aceste articole dedicate compozitorului in ziarele Guardian Unlimited, The Times, si Washington Post.

Dirijorul Vernon Handley va ramane probabil cunoscut drept specialist in muzica britanica. Se spune ca orice concert pe care il dirija continea cel putin o piesa scrisa de un compatriot al sau. Desigur ca a nu a neglijat nici repertoriul de baza. Din discografia sa remarc integrala simfoniilor lui Arnold Bax si Concertul pentru vioara de Elgar solist fiind Nigel Kennedy. Un omagiu din ziarul Daily Telegraph se poate citi aici.

Voi incheia amintindu-i pe actorii Stefan Iordache si Ilarion Ciobanu, si ei decedati recent.

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace.

Etichete: , ,