luni, septembrie 22, 2008

Vorbind de Filarmonica si de Opera de Stat din Viena

Am semnalat cu cateva luni in urma ca violonista bulgara Albena Danailova a fost numita concertmaestra a Operei de Stat din Viena. Numele artistei nu este trecut deocamdata pe lista componentilor Filarmonicii - desi unii instrumentisti ai operei care nu sunt inca membri ai Filarmonicii apar acolo - dar doamna Danailova va fi solista intr-un concert pe care orchestra il va sustine in cadrul "Saptamanii Mozart" de la Salzburg in ianuarie 2009. Dirijor va fi Seiji Ozawa, iar lucrarea pe care doamna Danailova o va interpreta - alaturi de trei instrumentisti din Filarmonica, violoncelistul Tamás Varga, oboistul Harald Hörth, si fagotistul Michael Werba - este Simfonia Concertanta in Si Major Hob.I:105 de Haydn. Programul va fi completat de Concertul pentru pian in Do Major KV 467 de Mozart solista de data aceasta fiind Mitsuko Uchida si de Simfonia nr 38 KV 504, "Praga", tot de Mozart.

Pe de alta parte, Cvartetul "Steude", format din membri ai Filarmonicii (concertmaestrul Volkhard Steude, violonistul Kirill Kobantschenko, violistul Elmar Landerer, si violoncelistul Wolfgang Härtel) va interpreta pe 27 martie 2009 la Sala de Sticla / Auditoriul "Magna" de la Musikverein Cvartetul pentru coarde nr. 2 Op. 22 de Enescu. In acelasi concert se mai pot asculta doua cvartete de Marin Goleminov si lieduri ale compozitorilor bulgari solista invitata fiind Nadia Krasteva, membra a ansamblului Operei din Viena. De fapt toate cele cinci concerte pe care Cvartetul "Steude" le va sustine stagiunea aceasta la Musikverein sunt dedicate lucrarilor compozitorilor din Europa de Est.

Pentru cei care nu cunosc, Cvartetul "Steude" nu este acelasi care a fost oaspetele Festivalului "George Enescu" din 2005 si prezentat drept "Wiener Philharmoniker Quartet". Acela a fost Cvartetul "Küchl" cunoscut de asemenea drept "Wiener Musikverein Quartett". Componentii sunt desigur membri ai Filarmonicii: concertmaestrul Rainer Küchl, violonistul Eckhard Seifert, violistul Heinrich Koll si violoncelistul Gerhard Iberer, si au interpretat si ei la randul lor atunci acelasi cvartet de Enescu. Si ca sa facem un pic de istorie, in urma cu multi ani in urma Cvartetul "Rosé" (Arnold Rosé, nascut la Iasi, a fost pentru multi ani concertmaestru al Filarmonicii pana cand a fost izgonit in exil datorita etniei sale: a fost evreu) a interpretat Cvartetul nr. 1 de Enescu.

Revenind la Viena, o lucrare de Enescu se va executa si la Konzerthaus pe 2 aprilie 2009. Este vorba de Sonata a III-a "in caracter popular romanesc" pentru vioara si pian interpreti fiind Patricia Kopatchinskaja si Mihaela Ursuleasa. In program mai figureaza o alta lucrare romaneasca: Toccata de Paul Constantinescu, alaturi de lucrari de Bartok, Ravel, Ravel, Kurtag, sau piese din folclorul romanesc.

Etichete: , , , ,