marți, iulie 21, 2009

Erata

Am incheiat un articol pe care l-am scris in mai 2007 pe portalul LiterNet cu urmatoarele cuvinte: "nu este admisibil să-i cer unui englez, mare fan Silvestri, Concertul pentru pian de Paul Constantinescu (solist Valentin Gheorghiu) sau Patru dansuri româneşti de Walter Mihai Klepper!" Pe acest blog am mai vorbit despre lucrare. Autorul acesteia este insa Leon Klepper (fara legatura de rudenie), iar titlul corect este Patru dansuri simfonice (de notat: eroarea a fost corectata si in articolul original.)

Urmeaza detaliile. Cu mai multi ani in urma, colectionarul mentionat mai sus mi-a vorbit despre existenta acestei inregistrari efectuate de Constantin Silvestri la Moscova in anii '50. Este un document sonor foarte rar: din moment ce atat compozitorul cat si dirijorul au parasit Romania, LP-ul nu a fost re-editat. Gravarea a fost mentionata si in monografia lui John Gritten, Constantin Silvestri, A Musician Before His Time: Conductor, Composer, Pianist, aparuta la Londra (Warwick Editions) in 1998; iata pagina 271 a cartii:


Un lucru important de notat. Una din sursele lui John Gritten este discografia alcatuita in 1963 de compozitorul si criticul Malcolm Rayment cu ajutorul lui Silvestri insusi.

Deci doua surse diferite mentioneaza "Patru dansuri româneşti de Walter Mihai Klepper." Sfarsitul istoriei? Nu. De fapt, doar inceputul ei.

In septembrie anul trecut am primit un e-mail de la domnul Ralf Klepper, violonist in Orchestra Radiodifuziunii din München si fiul compozitorului Walter Mihai Klepper. Mi-a spus ca nu a gasit nimic despre lucrare in insemnarile tatalui sau, recent decedat, si ca e greu de crezut ca tatal sau ar fi autorul deoarece acesta a studiat pana in 1958 terminand conservatorul cu prima simfonie. Tot in 1958 Constantin Silvestri a parasit definitiv Romania. Dl. Ralf Klepper a sugerat, corect cum am constatat pana la urma, drept posibil autor pe compozitorul Leon Klepper. Raspunsul meu a fost ca, desi numele lui Leon Klepper imi trecuse prin minte, doua surse diferite il dau drept autor pe Walter Mihai Klepper. Dar din moment ce exista destule semne de intrebare, am inceput sa investighez mai mult.

Deoarece nu am gasit nimic pe Internet, iar nici Biblioteca Congresului, nici cea de la New York nu detin inregistrarea, am intrebat mai multi melomani (si chiar muzicieni) intre care si Victor Eskenasy. Acesta mi-a spus ca pe 15 august 1953 Silvestri a dirijat Patru jocuri simfonice de Leon Klepper, sursa fiind cartea Universul muzicii romanesti de Octavian Lazar Cosma (p. 270.) Intre timp am mai cautat in catalogul digital WorldCat, unde am aflat de existenta partiturii - sub titlul de Patru dansuri simfonice - si de o inregistrare dintr-un concert sustinut de New England Conservatory of Music Orchestra. Discul lui Constantin Silvestri nu este insa mentionat nici pe acest portal, si nici nu l-am localizat in nici o biblioteca.

Devenise totusi clar ca piesa apartine lui Leon Klepper. Doream doar sa vad o scanare a LP-ului. Din moment ce colectionarul britanic lucreaza in Arabia Saudita, el nu a putut sa-l scaneze decat recent. Iata-l.
Dupa cum se poate vedea, numele compozitorului este intr-adevar Leon Klepper. Ramane intrebarea: de ce doua surse diferite l-au dat pe Walter Mihai Klepper drept autor? Colectionarul britanic mi-a spus ca nu isi mai aminteste dar ca sursa sa a fost, posibil, tot monografia lui John Gritten. Parca totusi imi amintesc ca el sa-mi fi spus despre existenta inregistrarii inainte de aparitia cartii.

Imi cer deci scuze domnului Ralf Klepper si ii multumesc si lui, si d-lui Victor Eskenasy pentru ajutorul dat in stabilirea autorului corect al lucrarii.

Etichete: , ,