luni, aprilie 23, 2007

Din nou despre Enescu cu Orchestra din Baltimore

Am mai vorbit de faptul ca in 1947 George Enescu a interpretat la Carnegie Hall concertul pentru vioara de Brahms in compania Orchestrei Simfonice din Baltimore si a dirijorului Reginald Stewart. Concertul, finantat de dirijor, a reprezentat debutul orchestrei in celebra sala new yorkeza si, de asemenea, primul concert important a lui Enescu in America dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Iata ca am citit recent ca acest concert a fost transmis la radio. S-a pastrat oare inregistrarea acestei transmisii? Voi incerca sa contactez Orchestra din Baltimore pentru a primi un raspuns.

Si iata conditiile de munca de pe vremea aceea. Cu doua zile inaintea concertului de la New York, orchestra sustinuse un concert la Newport News in Virginia. Orchestra s-a intors cu vaporul la Baltimore; calatoria a fost dificila din cauza vremii iar multi dintre instrumentisti au suferit de rau de mare. Cu toate acestea ei au trebuit sa sustina seara un concert la Baltimore. Imediat dupa sfarsitul acestui concert membrii orchestrei s-au indreptat spre gara pentru a prinde trenul de noapte spre New York. Din cauza vremii potrivnice, trenul cu instrumente nu a ajuns la 9 dimineata la New York asa cum a fost programat, deci repetitia de la Carnegie Hall a trebuit sa fie anulata. Totusi, cronicile concertului au fost favorabile.

Toate aceste informatii provin dintr-o expozitie din sala de concerte a Orchestrei din Baltimore. Apropo, nu este precizat daca Enescu a fost solist si la Newport News sau Baltimore dar din cate inteleg, nu.

Etichete: , , ,