luni, ianuarie 22, 2007

Vorbind de expozitii...

Iata un lucru pe care as fi vrut sa-l mentionez de mult dar am uitat. In sala de concerte a Orchestrei din Baltimore, "Jospeh Meyerhoff Hall", a putut fi vizionata o mica expozitie de fotografii, programe de concerte, afise de concerte, articole din ziare si reviste, etc. din arhiva. Am aflta astfel unele lucruri interesante. De pilda, faptul ca un nepot al lui Felix Mendelssohn-Bartholdy a cantat in partida de violoncel al orchestrei in perioada dintre cele doua razboaie mondiale. Sau faptul ca solistul primului concert la Carnegie Hall din New York a fost... George Enescu. Acest concert a avut loc in 1947 cand Enescu a interpretat Concertul Pentru Vioara de Brahms. Un articol din revista "The New Yorker" a fost expus alaturi de programul concertului. Iata ce a spus cronicarul (nu-mi mai aduc minte numele criticului si traduc din memorie, deci unele detalii ar putea fi inexacte):

"Solistul a fost un vechi prieten: George Enesco. El a fost bolnav in timpul razboiului si tehnica sa nu mai este la fel de buna ca inainte. Dar muzicalitatea a ramas nestirbita."

Dirijorul acestui concert a fost Reginald Stewart, unul din cei mai importanti din istoria orchestrei. De fapt, dintre toti directorii muzicali, lui i-a fost dedicat cel mai mult spatiu in expozitie. Unul dintre programele de sala expuse a fost a celui unui concert care se incheia cu Rapsodia a I-a.

Ceea ce m-a surprins insa in mod neplacut a fost faptul ca doar o singura fotografie cu Sergiu Comissiona a fost prezentata in expozitie. Tinand cont de faptul ca dirijorul nostru a fost cel care a transformat orchestra din Baltimore intr-una din cele mai importante din America, a fost mult prea putin. Nu este mai putin adevarat ca marea majoritate a exponatelor erau din epoca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, deci sper ca in viitor sa avem mai multe documente din timpul directoratului lui Comissiona.