joi, ianuarie 11, 2007

Cristian Mandeal - Dirijor-Oaspete Principal al Filarmonicii din Copenhaga

Iata o stire pe care nu am citit-o in nici un ziar din tara. Cristian Mandeal a fost nominalizat, incepand din luna august 2007, drept dirijor-oaspete principal al Orchestrei Filarmonicii din Copenhaga, orchestra cunoscuta in Danemraca drept "Sjællands Symfoniorkester". In aceasta calitate dirijorul nostru va conduce trei concerte in fiecare an, doua in stagiunea de iarna si una in stagiunea de vara. Mandeal va ramane director muzical atat a Filarmonicii "George Enescu" cat si al Orchestrei Simfonice Euskadi, precum si dirijor-oaspete principal al orchestrei "Halle" din Manchester, fosta orchestra a lui Barbirolli.

Ar fi frumos daca Mandeal ar putea dirija in tara una sau mai multe dintre aceste orchestre. Sa ne reamintim ca in urma cu mai multi ani George Georgescu dirija Filarmonica din Berlin la Bucuresti.

Un alt dirijor roman, Ion Marin, a debutat recent in concerte cu Orchestra de Stat a Bavariei. Aceasta este de fapt orchestra Operei de Stat a Bavariei si da doar un numar limitat de concerte in fiecare an. Nu stiu daca dirijorul nostru a condus reprezentatii la opera capitalei bavareze. Oricum, in concertele care au avut loc pe 8 si 9 ianuarie Ion Marin a dirijat Simfonia a II-a de Kurt Weill si versiunea din 1911 a baletului "Pasarea de foc" de Igor Stravinski.