luni, ianuarie 08, 2007

Sa votam pentru Luiza Borac?

In numarul 109 al Suplimentului de Cultura al editurii "Polirom" a aparut stirea ca SACD-ul contanand lucrari pentru pian de George Enescu in interpretarea Luizei Borac a fost nominalizat pentru premiile revistei "BBC Music Magazine". Despre acest SACD a scris Victor Eskenasy chiar in paginile Suplimentului de Cultura in Scrisoarea sa Pentru Melomani, desi articolul nu mai poate fi gasit pe site-ul editurii (apropo, notam absenta Scrisoarii Pentru Melomani in numarul 109, sper ca aceasta absenta sa nu fie permanenta).

Veti gasi aici lista cu celelalte inregistrari nominalizate. Oricine poate vota pentru cea preferata.

Sa votam deci sau sa nu votam pentru Luiza?

Intr-o lume ideala cea mai buna inregistrare ar trebui sa castige. Dar ce este "cea mai buna inregistrare"? Nu este factorul interpretativ un lucru subiectiv si, lasand la o parte detalii tehnice pe care orice muzician ajuns la un acest nivel le are, nu este interpretarea pana la urma o materie de gust?

Am putea deci vota pentru inregistrarea care ne place cel mai mult. Dar lumea in care traim este departe de a fi ideala si, in trecut, multe companii intreprindeau campanii de publicitate pentru inregistrarile lor. Trebuie insa sa spun ca nu cunosc si nici nu m-am interesat de astfel de campanii pentru (SA)CD-urile nominalizate in acest an.

Remarc totusi faptul ca majoritatea inregistrarilor nominalizate in acest an apartin unor companii independente precum Chandos, Harmonia Mundi, sau Naxos. Marile firme traditionale precum EMI sau Deutsche Grammophon au un numar redus de nominalizari.

Dar cum as putea vota pentru inregistrarea care imi place cel mai mult daca nu am ascultat toate inregistrarile nominalizate?

Iar un "vot patriotic" imi aminteste de felul in care la sfarsitul anilor '80 Rodion Camataru si Dorin Mateut au castigat "Gheata de aur", ca sa dau un exemplu din fotbal. Rezultatul: regulile concursului au fost modificate pentru a preveni astfel de scenarii.

Sa fiu clar: nu doresc sa-i stirbesc meritele Luizei Borac. Da, este o inregistrare foarte buna si chiar merita sa fie nominalizata. Si nu este numai opinia mea. Iata doua cronici, una a lui Evan Dickerson si alta a lui Göran Forsling, ambele pe aceeasi pagina. Asa cum se vede, pe site-ul MusicWeb SACD-ul a fost ales drept "Recording of the Month". In plus inregistrarea a aparut chiar pe coperta revistei "Fanfare" in editia din lunile martie si aprilie 2006. Iar daca Luiza va
castiga, atat ea cat si muzica lui Enescu vor fi mai bine cunoscuti.

Sa-i uram deci succes Luizei Borac si sa strangem pumnii.