joi, ianuarie 04, 2007

O curiozitate Offenbachiana

Intotdeauna in sezonul sarbatorilor - care inca nu s-a terminat - incerc sa descoper o raritate din domeniul operettei. Nici anul acesta nu a fost diferit, raritatea numindu-se "Cristofor Columb".


"Cristofor Columb" de Jacques Offenbach? Asa scrie dupa cum se vede pe coperta discului compact. Daca ne uitam insa in catalogul operei compozitorului nu vom da de nici o lucrare cu acest titlu. Misterul se lamureste citind prefata CD-ului: este vorba de fapt de o pastisa bazata pe "La boîte au lait" cu cateva adaugari din "Maître Péronilla " sau "Vent du soir". Ma rog, a fost destinul compozitorului ca multe din lucrarile sale sa fie ascultate in transcriptii, doua din cele mai celebre fiind "Gaite Parisienne" si "Offenbachiana", ambele ale lui Manuel Rosenthal. Dar daca stau sa ma gandesc, nu a fost pentru mult timp o mare parte din muzica lui Bach cunoscuta in transcriptii (cele ale lui Leopold Stokowski de exemplu si nu numai) inainte ca sa avem acum inregistrari ale operei integrale? Deci de ce sa nu speram ca la fel va fi vorba pana la urma si in cazul lui "Offenbach"?

Pana la urma...

Dar surprizele in cazul lui "Cristofor Columb" nu se termina aici. Alta este faptul ca libretto-ul este scris in limba engleza! Autorul este Don White, unul din fondatorii companiei "Opera Rara" care a editat inregistrarea. In lucrare, eroul este prezentat drept un afemeiat care a decis sa navigheze pentru a scapa de furia regelui Ferdinand deoarece Columb a sedus-o (este adevarat, involuntar) pe regina Isabella. Alaturi de el navigheza cele trei (foste) sotii, iar eroul se imbolnaveste de rau de mare! Pana la urma Columb ajunge in Manhattan(!) unde descopera arborele de Coca-Cola(!) si devine multi-milionar! (Lorraine Thomas a contribuit de asemenea la libret.) Iar ca sa incheiem nebunia, orchestra este "London Mozart Players!"

Dirijor este Alun Francis care si-a inceput cariera in partida de corn a orchestrei din Bournemouth cand director era Constantin Silvestri. Nu, nu este o inregistrare recenta, este doar una pe care de abia acum am decoperit-o.

Probabil ca as fi preferat sa ascult versiunea originala a operettei "La boîte au lait" sau a altor lucrari offenbachiene care inca nu au fost inregistrate. Oricum, "Cristofor Columb" ramane un deliciu si o frumoasa surpriza chiar daca pastisa suna mai mult a Gilbert si Sullivan decat a Offenbach.