miercuri, ianuarie 10, 2007

Deborah Voigt va canta (totusi) rolul Brunhildei

Peter Gelb, intendantul operei "Metropolitan" din New York a anuntat recent o parte din distributia noii montari a tetralogiei "Inelul Nibelungului" in regia lui Robert Lepage din stagiunea 2010-2011. Rolul lui Wotan va fi interpretat de Bryn Terfel, cel al lui Siegfried de Ben Heppner si cel al Brunhildei de Deborah Voigt.

Surpriza se numeste Deborah Voigt. Soprana americana era initial programata sa interpreteze rolul Brunhildei din operele "Siegfried" si "Amurgul zeilor" in noua productie a Operei de Stat din Viena incepand cu stagiunea 2007-2008 (soprana Eva Johansson va interpreta rolul Brunhildei in "Walkiria"). Deborah Voigt a anulat initial prezenta sa la Viena, motivand faptul ca avea deja destule opere germane in repertoriu, ca a anulat rolul Brunhildei peste tot, inclusiv la Met, si ca era prea devreme pentru ca sa-si adauge acest rol in repertoriu; un alt motiv era comparatia cu marile artiste din trecut. Pana la urma se pare ca a acceptat totusi sa cante in Siegfried la Viena.

Este adevarat ca productia Inelului Nibelungului de la Met va avea loc la cativa ani dupa cea de la Viena. Dar imi imaginez faptul ca Ioan Holender nu este prea multumit de acest anunt...

Cateva cuvinte si despre Ben Heppner. Parerea mea este ca greseste in alegerea rolului lui Siegfried, in special intr-o sala de marimea operei "Metropolitan". El nu este un heldentenor adevarat, vocea sa fiind ideala pentru roluri wagneriene mai usoare precum Walther von Stolzing sau Lohengrin. Dar ma tem ca "Siegfried" i-ar putea distruge vocea, care voce a dat nu de putine ori in trecut "semne de oboseala". Spun acest lucru ca admirator al tenorului canadian.

Este adevarat ca Heppner a interpretat actul al III-lea din Siegfried in concert cu Filarmonica din Munchen sub bagheta lui James Levine, si ca va interpreta rolul si la festivalul de la Aix-en-Provence. De asemenea tenorul a inregistrat fragmente din tetralogie in compania Capelei de Stat din Dresda si a dirijorului Peter Schneider si, in plus, concertului de la Munchen a fost si el editat pe discuri compacte. Sper ca tenorul stie ce face, dar nu pot sa nu ma numar printre sceptici...