miercuri, ianuarie 17, 2007

CD-uri din Japonia

Am fost surprins cand am aflat, in urma cu cativa ani, faptul ca Japonia este cea mai mare "consumatoare" de muzica clasica pe cap de locuitor. Ca intr-adevar asa stau lucrurile mi-am dat seama "rasfoind" pe Internet paginile dedicate marilor muzicieni din trecut - din care nu lipseste Celibidache - sau vizitand site-urile orchestrelor japoneze sau a salilor de concerte precum Suntory Hall. Nu este deci intamplator fatul ca multe discuri compacte sunt editate in exclusivitate pentru piata japoneza. Doar acolo am reusit sa gasesc, in urma cu cativa ani, inregistrarea "Simfoniei Fantastice" de Hector Berlioz sub bagheta lui Constantin Silvestri.

Ce alte inregistrari ale artistilor romani exista? (Apropo, "Fantastica" lui Silvestri este de mult epuizata.) Recent firma "Altus" a editat un concert a lui Sergiu Celibidache care a avut loc in 1986 la Suntory Hall din Tokyo. In program: Simfonia a V-a de Brucker. Dupa cum ne informeaza site-ul indispensabil a lui John Berky, Radiodifuziunea din Tokyo tocmai se pregatea sa inregistreze concertul cand, cu cinci minute inainte de a incepe, Celibidache a cerut sistarea ei. Radiodifuziunea din Tokyo a inregistrat totusi concertul fara aprobarea lui Celibidache, dar nu l-a difuzat. Dupa mai mult de 20 de ani iata-l editat pe disc compact! Si nu numai atat: o inregistrare a concertului facuta de un spectator a aparut deja cu catva timp in urma tot in Japonia!

Nici Enescu nu a fost uitat. Recent, celebra inregistrare a Sonatelor si Partitelor a fost re-editata pentru a nu stiu cata oara. Nu am ascultat toate editiile, dar expertii spun ca cea mai buna din punct de vedere al sunetului este cea a firmei "Continental", care pastreaza si coperta originala.

Enescu mai apare drept dirijor. O firma numita "Venezia", specializata in inregistrari din fosta Uniune Sovietica, ne propune Simfonia a IV-a de Ceaikovsky dintr-un concert cu Orchestra de Stat a U.R.S.S. Compana "Dante / Lys", firma care astazi nu mai exista, a editat aceasta inregistrare in urma cu cativa ani, cupland lucrarea cu Rapsodia a I-a de Enescu din acelasi concert. "Venezia" insa a ales drept cuplaj Sonata a III-a "in caracter popular romanesc" in interpretarea lui Enescu si Lipatti, versiune care a fost editata in numeroase alte randuri. De ce nu "Dublul" de Bach cu Oistakh si Kondrasin? Si apropo de Kondrasin, el a interpretat la Bucuresti o versiune de neuitat a Rapsodiei a I-a, pot sa sper ca va fi vreodata "scoasa la lumina"?
Ar mai fi de semnalat alte doua CD-uri cu Enescu in ipostaza de violonist. Unul, editat de Opus Kura, contine Sonata "Kreutzer" de Beethoven si Sonata a II-a de Schumann, in ambele cazuri acompaniatoare fiind Celiny Chailley-Richez. Acest disc compact are difuzare internationala. Un alt CD insa, editat de Toshiba-EMI, a aparut numai pe piata japoneza si contine aceeasi interpretare a Sonatei "Kreutzer" de Beethoven alaturi de Sonata a III-a de Enescu, acompaniatoare fiind aceeasi Celiny Chailley-Richez. In ambele cazuri este vorba de inregistrari din ultimii ani de viata in care Enescu nu mai era in deplinatatea fortelor, cand lapsurile din punct de vedere tehnic sunt numeroase. Interesent totusi sa comparam versiunea sonatei "in caracter popular romanesc" cu cea facuta de Enescu si Lipatti. Iar pentru ca sa ne demonstreze de ce era intr-adevar capabil Enescu, ambele CD-uri contin si o inregistrare de referinta a interpretului: "Poema" de Chausson (Toshiba EMI) si partea a II-a - singura care s-a pastrat - din Concertul Pentru Vioara de Mendelssohn (Opus Kura).

Si va o re-amintiti pe Lola Bobescu? Cateva din inregistrarile ei au fost editate in Japonia: un recital Fritz Kreisler sau un concert sustinut in 1983 la Tokyo. La un moment dat chiar a fost editata si inregistrarea "Electrecord" cu concertele pentru vioara de Bach si Mozart in compania lui Constantin Bobescu si a Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii, dar acest disc compact a fost epuizat.

P.S. Multumesc domnului Victor Eskenasy pentru informatii asupra unor discuri compacte japoneze continand concerte ale lui Sergiu Celibidache.