marți, aprilie 17, 2007

Flavio la New York City Opera

Una din cele mai placute amintiri din ultimii ani a fost posibilitatea de a asculta pe viu mai multe opere de Handel. Aceasta s-a datorat in primul rand - dar din fericire nu exclusiv - companiei new-yorkeze care a monata atat opusuri mai cunoscute precum "Alcina", "Ariodante", sau "Serse", si altele mai rar cantate precum "Flavio" sau "Partenope". Distributiile sunt in general formate din cantareti tineri - au fost totusi exceptii, de exemplu Lorraine Hunt Lieberson in "Serse" - iar orchestra este una de dimensiuni reduse si utilizeaza instrumente moderne.

"Flavio" nu este o montare noua: productia dateaza din 2003. Regizorul Chas Rader-Shieber surprinde foarte bine momentele comice ale partiturii dar nu prea convinge in momentele in care tonul devine dramatic si chiar tragic. Cam acelasi lucru se poate spune despre interpretul rolului principal, contratenorul David Walker. Un bun actor comic, dar in momentul in care drama ii cere "intelepciunea lui Solomon" este mai putin credibil. Din punct de vedere vocal nu are opulenta lui David Daniels dar nu a avut probleme tehnice.

Cu exceptia contratenorului Gerald Thompson, interpretul rolului lui Guido, restul distributiei nu a fost formata din specialisti ai muzicii baroce ci de cantareti de opera. Totusi, ei nu au neglijat unele aspecte ale stilului - cele mai evident fiind lipsa vibrato-ului. Rezultatul s-ar putea sa nu-i multumeasca pe puristi dar in conditiile unei sali mare de spectacol a fost un compromis rezonabil. Nici unul nu a stralucit iar cativa au avut unele probleme cu intonatia dar in general au format o echipa destul de buna.

La pupitru s-a aflat William Lacey. A dirijat cu verva si a avut buna inspiratie sa intareasca compartimentul de basso continuo cu mai multe instrumente precum teorba sau chitarrone. Rezultatul a fost un deliciu.

Flavio de George Frideric Handel.

Dirijor: William Lacey.

Regia: Chas Rader-Shieber.
Costume: David Zinn.
Lumini: Lenore Doxsee.

Flavio: David Walker.
Guido: Gerald Thompson.
Emilia: Marguerite Krull.
Vitige: Katherine Rohrer.
Teodata: Kathryn Allyn.
Ugone: Matthew Chellis.
Lotario: Jan Opalach.

Duminica, 8 aprilie, 2007.
New York City Opera, Lincoln Center.

Etichete: ,