marți, aprilie 10, 2007

Filarmonica din Viena la Musikverein

La orice concert al Filarmonicii din Viena, in programele de sala sau in materialul publicitar, putem citi ca sunetul unic al orchestrei se datoreaza si faptului ca sustine majoritatea concertelor la Musikverein.

Intotdeauna am fost sceptic de acest lucru. In primul rand deoarece Filarmonica este si orchestra operei iar numarul de reprezentatii de la "Casa de pe Ring" este de cateva ori mai mare decat cel de concerte. Iar pe de alta parte, daca adunam numarul de concerte sustinute in alte sali decat Musikverein - ma refer la cele sustinute la Konzerthaus, la Festivalul de la Salzburg, sau in turnee - aceasta suma este mai mare decat numarul de concerte sustinute la Musikverein desi este adevarat ca in nici o alta sala individuala numarul de concerte este nu mai mare decat la Musikverein. Si totusi...

(Apropo, nu pierdeti fascinanta arhiva online de la Konzerthaus.)

Sa fac (inca) o paranteza. De 20 de ani de cand locuiesc in America, Filarmonica din Viena sustine o serie anuala de concerte la Carnegie Hall. Din punct de vedere al acusticii, Carnegie Hall este de departe sala mea preferata de concerte din cele americane. Aici, Filarmonica are un superb sunet, stralucitor dar flexibil. Ascultand orchestra recent la Carnegie Hall inaintea concertului de la Viena, am avut sunetul proaspat in minte.

La Musikverein am avut insa o revelatie. Am regasit acolo sunetul cald al corzilor pe care-l stiam din vechile inregistrari dar pe care nici un inginer de sunet din "epoca digitala" nu a mai fost in stare sa-l capteze. Cornii au fost pur si simplu dumnezeiesti (despre sunetul cornilor vienezi, iata superba pagina de Internet a lui Hans Pizka.) La fel si tubele wagneriene. Si ce sa mai spun despre felul in care sunetele diverselor compartimente se imbina...

Dirijor a fost Christian Thielemann care a programat Simfonia a VIII-a de Bruckner, editia lui Robert Haas. Dirijorul a confirmat afinitatea pentru aceasta muzica, dar pana la urma nu interpretarea sa a fost cea care a ramas in minte. Thielemann este adorat ca un semizeu in Viena fiind chemat la rampa de doua ori dupa retragerea orchestrei. Dar eroii serii au fost membrii Filarmonicii.

Filarmonica din Viena
Dirijor: Christian Thielemann

Program: Anton Bruckner - Simfonia a VIII-a in Do Minor, editia Robert Haas
Vineri, 23 martie, 2007
Großer Musikvereinssaal, Viena

Etichete: