joi, aprilie 19, 2007

"Cine este Anton Paulik?"

Aceasta intrebare mi-a fost pusa de vanzatoarea de la magazinul "Arcadia" aflat in cladirea Operei de Stat din Viena. M-a intristat sa constat ca acest mare dirijor a fost din pacate uitat chiar si in orasul in care si-a desfasurat - aproape exclusiv - timp de peste 50 de ani cariera. Si sper ca aceasta uitare nu se datoreaza faptului ca fost nascut la Bratislava, inca numita pe atunci Pressburg.

Deci cine este Anton Paulik? Prea multe date biografice nu prea am - si oricum sunt greu de gasit. Nu exista de exemplu nimic in Wikipedia, atat in limba engleza cat si in limba germana. S-a nascut in 1901, a studiat la Viena si Budapesta si a devenit in 1922 dirijor la teatrul "An der Wien" pentru ca in 1939 sa fie numit dirijor la Volksoper. A fost fidel "casei de pe Gurtel" pana la moartea sa in 1975, dar a aparut si la Opera de Stat (cam rar totusi daca excludem perioada intermediara in care era gazduita la Volksoper), ca si la Festivalul de la Salzburg, si a dirijat si Filarmonica din Viena. A fost unul din intemeietorii Festivalului de vara de la Bregenz - de unde ne parvine o memorabila inregsitrare a operetei "O noapte la Venetia". (Si din nou sunt trist sa constat ca pe site-ul festivalului numele sau nu este pomenit.) A fost cel caruia ii datoram premiera operetei "Contesa Mariza", Kalman fiind unul din admiratorii dirijorului. Apoi, in decada anilor 1960, avea sa inregsitreze din pacate doar selectiuni din aceasta opereta. Repertoriul sau insa a cuprins si opere fie din repertoriul standard precum "Boema", "Nunta lui Figaro", sau "Mireasa vanduta" sau raritati precum "Schwanda der Dudelsackpfeifer" ("Svanda dudak").
Pentru mine Paulik este unul din marii interpreti ai muzicii familiei Strauss, cel putin la fel de bun ca Willi Boskovsky, Erich Kleiber, sau Clemens Krauss (OK, nu chiar cat Krauss dar foarte aproape.) Ascultand inregistrarile sale mereu imi vine sa sar din scaun si sa dansez, chiar de unul singur! Este un perfect stapan al ritmului valsului, iar polka are incisivitate si verva.

Am gasit totusi la Viena cateva din inregistrarile sale, dar majoritatea erau cele de circulatie internationala. Singurul CD editat de Radiodifuziunea Austriaca (ORF) a fost unul dedicat melodiilor din operetele lui Edmund Eysler, dar si aici aparea alaturi de alti dirijori precum mai teapanul prin comparatie Max Schonherr - caruia ORF-ul i-a dedicat mai multe CD-uri.

In afara de inregistrarile mai sus pomenite, as dori sa adaug pe cea a operetei "Voievodul Tiganilor". Pe de alta parte, inregistrarile operetei "Der Bettelstudent" de Millocker sau a fragmentelor din "Boccaccio" de Suppe mi se par mai putin reusite. Oricum, pot doar sa sper ca in analele ORF-ului exista inregistrari cu "Liliacul" sau "Vaduva vesela" si ca aceste inregsitrari si multe altele vor vedea lumina zilei.

De asemenea aceasta pagina de Internet publica o discografie, din pacate incompleta. Remarcam valsul "Valurile Dunarii" de Ivanovici. Mai este nevoie sa spun ca avem de-a face cu versiunea de referinta?

Etichete: ,