joi, februarie 14, 2008

Leonard Bernstein si muzica romaneasca

Nu cred ca surprinde pe nimeni cand spun ca muzica romaneasca a format o parte neglijabila a repertoriului dirijorului - de la a carui nastere, reamintesc, sarbatorim 90 de ani. Totusi, trei lucrari si-au gasit loc fie in programele concertelor, fie pe disc (acum compact.)

Sa fac o paranteza. Cunosc destul de bine discografia lui Leonard Bernstein. Cat despre arhiva concertelor, o detin in momentul de fata doar pe cea a dirijorului in fruntea Filarmonicii din New York. Cu alte ocazii am avut posibilitatea sa consult arhivele unor alte orchestre cu care a lucrat maestrul ca de exemplu cea a Radiodifuziunii Bavareze. Arhivele de pe Internet, cum ar fi cea a salii "Konzerthaus" din Viena, contribuie si ele. Vorbesc deci despre majoritatea concertelor lui Bernstein. (Pacat totusi ca pagina de Internet a dirijorului refuza sa alcatuiasca o concertografie.)

In toate acestea, a figurat o singura lucrare romaneasca: "Valurile Dunarii" de Ivanovici, oferit la bis la concertul sustinut de Filarmonica din New York la Chicago pe 9 septembrie 1960.

De remarcat ca la acea data seful de orchestra sarbatorea 9 ani de la casatoria cu actrita chileana Felicia Montealegre Cohn. Si atunci de ce "Valurile Dunarii"? Deoarece in America lucrarea este cunoscuta sub titlul de "Cantecul Aniversarii". Aceasta, gratie unei prelucrari facuta de Al Jolson si Saul Chaplin pentru un film din 1946 numit "The Jolson Story". Iata aici textul, iar aici puteti asculta interpretarea lui Al Jolson - format "WAV".

Iar cand spun "America", ma refer la intregul continent. Sotia mea, prin coincidenta tot din Chile, imi spune ca la fiecare aniversare de familie tatal ei asculta acest cantec - nu neaparat in interpretarea lui Al Jolson.

In arhiva concertelor lui Bernstein cu Filarmonica din New York, lucrarea a fost corect atribuita lui Ivanovici dar sub titlul eronat de "Valsul aniversarii", care este de fapt o compozitie a lui Dave Franklin pe versurile lui Al Dubin. Daca nu ma insel printre interpretii "Valsului aniversarii" se numara si Bing Crosby.

Celelalte lucrari romanesti din repertoriul lui Leonard Bernstein nu au figurat in nici un concert al dirijorului dar au fost imprimate, ambele in compania Filarmonicii din New York. Este vorba de Rapsodia Romana nr. 1 de George Enescu si de Hora Staccato de Grigoras Dinicu. Nu am ascultat Hora Staccato, dar interpretarea Rapsodiei a I-a este lipsita de culoare si energie, fiind una din inregistrarile mai putin reusite facute de seful de orchestra. De remarcat data gravarilor: Rapsodia a I-a in Decembrie 1969, Hora Staccato in Octombrie 1970, deci dupa ce Bernstein incheiase perioada de directorat al Filarmonicii din New York.
Pentru cei interesati, arhiva concertelor lui Bernstein cu Filarmonica din New York este disponibila intr-un set de zece discuri compacte care contine inregistrari din concert. Setul a fost editat de orchestra si este denumit, cum altfel, Bernstein LIVE!
P.S. Am descoperit ca un fragment din Hora Staccato sub bagheta lui Leonard Bernstein se poate asculta aici. Oricum, mult mai vioi decat Rapsodia a I-a.

Etichete: , , , ,