miercuri, ianuarie 30, 2008

Alain Pâris si Pascal Bentoiu despre George Enescu

Gratie lui Benoît Duhoux, un meloman francez pasionat de Enescu, am reusit sa ascult o serie de cinci emisiuni dedicate compozitorului realizate pentru France Musique de muzicologul Alain Pâris - care, in postura de dirijor, va putea fi ascultat pe data de 13 si 14 martie la pupitrul filarmonicii bucurestene. Invitat a fost compozitorul Pascal Bentoiu. Emisiunile, din ciclul "Papier à musique", au fost difuzate intre 14-18 ianuarie 2002 cu ocazia unui ciclu "Enescu" la Musée du Louvre, dar au fost inregistrate la Bucuresti in anul 2001.

In aceste programe radiofonice, Alain Pâris si Pascal Bentoiu ne ofera un portret al vietii si al evolutiei lui Enescu, de la primele compozitii de scoala pana la ultimile opusuri. Sunt discutati factorii care au influentat creatia compozitorului, de la lautarii din Moldova pana la personalitatile din marile centre muzicale precum Viena sau Paris, este analizat stilul interpretului comparativ cu cel al altor virtuozi din acea epoca, si, in primul rand, este examinata creatia enesciana. Toate aceste lucruri sunt facute pe un ton sobru, fara exagerari, cum rar putem auzi cand se discuta despre marele muzician.

Si chiar il putem auzi pe Enescu. Nu doar interpretul, dar si vocea sa. Deoarece emisiunea foloseste fragmente din dialogurile muzicianului cu Bernard Gavoty, dialoguri care au stat la baza "Amintirilor lui George Enescu". Aceste dialoguri trebuie neaparat editate pe disc compact.

Dupa cum neaparat trebuie editata o magnifica versiune a Concertului Brandenburgic nr. 2 de Bach cu Enescu la pupitrul filarmonicii bucurestene, document care se gaseste in conditii sonore foarte bune pentru acea epoca. Din pacate, Alain Pâris si Pascal Bentoiu nu au transmis decat prima parte a lucrarii. Pe de alta parte, multe lucrari enesciene au fost din fericire redate complet in versiuni binecunoscute oricarui meloman: printre interpreti s-au numarat Constantin Silvestri, Antal Dorati, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski, ca sa ma limitez doar la sefii de orchestra.

Si cine cunoaste creatia enesciana mai bine decat Pascal Bentoiu?

Etichete: , , , ,