joi, ianuarie 17, 2008

Aniversarile Anului 2008

Victor Eskenasy a scris deja despre Centenarul Herbert von Karajan. In afara celebrului sef de orchestra, in 2008 mai sarbatorim 90 de ani de la nasterea lui Leonard Bernstein - un festival este deja planificat pentru toamna la New York, apoi majoritatea orchestrelor americane includ in programele acestei stagiuni cel putin o lucrare a compozitorului - si 80 de ani de la nasterea lui Valentin Gheorghiu. Apoi, Olivier Messiaen implineste in decembrie 100 de ani de la nastere.

De asemenea, nu trebuie uitat nici Iosif Sava de la a carui moarte prematura vor trece 10 ani in luna August. El a avut, mai mult ca oricine altcineva, o influenta decisiva in formarea gusturilor mele interpretative, care insa trabuie sa o recunosc, au evoluat totusi. Ultima oara l-am vazut la Opera din Viena, la neuitata premiera a operei "Oedipe"; chiar am schimbat unele vorbe. Pot doar sa imi imaginez un posibil blog al sau - de ce a trebuit oare sa ne paraseasca atat de devreme?

P.S. Tot Victor Eskenasy vorbeste, in ultima "Scrisoare pentru melomani", despre aniversarea celor 10 ani de la moartea lui Klaus Tennstedt.

Etichete: ,