vineri, ianuarie 04, 2008

Un trombonist roman si American Record Guide

Nu cred ca sunt singurul care am ascultat un argument de genul: "daca toti instrumentistii romani care activeaza in marile orchestre din strainatate s-ar reintoarce in tara, am avea o orchestra la nivelul celor mai bune din lume". Argumentul nu m-a convins total si o sa spun de ce.

Nu cred ca exista dubii ca cel putin sectiunea corzilor ar putea rivaliza oricare alta. Intr-adevar, ca sa ma limitez doar la concertmaestri, i-am putea avea pe Lorenz Nasturica-Herschovici (Filarmonica din Munchen inca de pe vremea lui Sergiu Celibidache), pe Bogdan Zvoristeanu (Orchestre de la Suisse Romande), sau pe Liviu Prunaru (Orchestra "Concertgebouw" din Amsterdam.) Si notez ca multe orchestre au doi-trei concertmaestri, Filarmonica din Viena are chiar patru. Violoncelistii ar putea fi condusi de Valentin Hirsu, actualmente component al Filarmonicii din New York. Si asa mai departe.

Rezervele mele se refera la partida suflatorilor. Deoarece singurul suflator din lemn pe care-l stiu ca face parte dintr-o orchestra cunoscuta este clujeanul Liviu Varcol, oboistul principal al Orchestrei Radiodifuziunii din Frankfurt; daca exista si altii, va rog sa ma contactati. Evident, ar mai trebui adaugati asii care exista in tara precum Aurelian Octav Popa (apropo, cititi acest articol al clarinetistului despre Celibidache.)

Ajung deci la suflatorii de alama si la Cristian Ganicenco, trombonistul principal al Orchestrei Simfonice din Cincinnati. Din nou, este singurul roman pe care-l stiu ca detine o astfel de pozitie intr-o orchestra de clasa - si cea din Cincinnati este de prima clasa chiar daca nu are prestigiul celei din Cleveland sau Chicago. Desigur ca oportunitatile solistice sunt limitate pentru un trombonist, dar nu si inexistente. A demonstrat-o chiar domnul Ganicenco intr-un nou disc compact intitulat "Beyod Oblivion" care contine atat lucrari scrise pentru instrument ca si transcriptii. In numarul din Noiembrie / Decembrie al publicatiei "American Record Guide" criticul si profesorul Barry Kilpatrick este impresionat de virtuozitatea si sunetul puternic al trombonistului dar este de parere ca un astfel de recital ar putea pare monocromatic.
Nu am scris de mult despre artistii romani care au facut obiectul cronicilor din "American Record Guide" si "Fanfare". O voi face zilele urmatoare.

P.S. Cristian Mandeal l-a recrutat deja pe Lorenz Nasturica-Herschovici. In postura de concertmaestru-oaspete permanent (??? - dar asa apare) al Orchestrei Simfonice Euskadi.

Etichete: ,