marți, ianuarie 08, 2008

Artisti romani in numarul din Noiembrie / Decembrie 2007 2008 al revistei "American Record Guide" - partea a II-a

Puteti citi aici prima parte.

Ultimul set de doua discuri compacte dedicat lui Constantin Silvestri in seria "BBC Legends" este recomandat, nu fara unele rezerve, de criticul Roger Hecht. Rezervele domnului Hecht se refera asupra interpretarii Partitei lui William Walton, unde criticul este de parere ca energia sefului de orchestra este excesiva, si asupra ultimilor doua miscari din "Muzica Focurilor de Artificii" de Handel / Harty unde, opina criticul, corzile sunt greoaie si lipsite de delicatete. Pe de alta parte domnul Hecht este entuziasmat de interpretarea Simfoniei a VIII-a de Beethoven, pe care o considera ca fiind plina de viata, si de cea a celor trei schite simfonice "La Mer" de Debussy care beneficiaza de o versiune impetoasa dar lirica. In rest, criticul este in general favorabil interpretarilor Simfoniei a III-a de Rahmaninov si a poemului "Paris" de Delius, dar nu spune nici un cuvant despre "Don Juan".

Gary Bertini este un dirijor care, desi nascut in Romania (mai precis la Bricevo, astazi in Republica Moldova) este putin cunoscut in tara. A fost totusi invitat la editia din 1998 a Festivalului "George Enescu" interpretand Simfonia a IV-a de Mahler. Domnul Bertini este un specialist al muzicii lui Mahler, integrala simfoniilor pe care a inregistrat-o in compania Orchestrei Radiodifuziunii din Köln fiind pretuita de cunoscatori.Printre acestia, si criticul Gerald Fox care considera ca este "unul din marile cicluri datorita sunetului, orchestrei magnifice, interpretarii superbe, prezentarii, si pretului accesibil."

Muzicienii nu sunt singurii artisti prezentati in "American Record Guide". Lor li se adauga regizorul Andrei Serban a carui montare a operei "L'Italiana in Algeri" de Rossini a fost editata recent pe DVD gratie companiei "TDK". Este vorba de un spectacol al Operei din Paris cu Jennifer Larmore in rolul titular, Bruce Ford in cel al lui Lindoro, si Simone Alaimo in cel al lui Mustafa. Criticul Kurt Moses caracterizeaza montarea drept "L'italiana pe Broadway." Costumele sunt moderne, miscarea personajelor este frenetica, totul este explicat pana la cel mai mic detaliu. Domnul Moses crede ca punerea in scena este amuzanta dar pana la urma distrage atentia de la muzica lui Rossini. Iar criticul nu este prea entuziasmat nici in privinta interpretarii, considerand ca doamna Larmore are un registru grav problematic, fiind in general dominata de Simone Alaimo si de Bruce Ford. Ca o alternativa, domnul Moses recomanda o montare a Operei "Metropolitan" condusa de James Levine cu Marilyn Horne in rolul titular.

Etichete: , , , , ,